Vele Brusselaars repten zich donderdagochtend naar de krantenwinkel om er het jongste nummer van het satirische magazine Charlie Hebdo te kunnen bemachtigen. Maar de 20.000 exemplaren, het tienvoud van de normale voorraad, vlogen allemaal al voor 9 uur de deur uit. Morgen en overmorgen komen er nieuwe exemplaren aan.

Rond 7 uur stonden er al wachtrijen voor verschillende winkels. In zo goed als alle Brusselse krantenwinkels was Charlie Hebdo tegen 9 uur uitverkocht, meldt Prodipresse, de beroepsfederatie van onafhankelijke dagbladhandels.

Het magazine, dat normaal in een oplage van 60.000 exemplaren wordt gedrukt, had deze week een oplage van 5 miljoen. Daarvan zijn er 40.000 voor België. Een eerste deel van 20.000 exemplaren, 18.000 meer dan gewoonlijk, was vanaf donderdagochtend te koop in de 750 traditionele Belgische verkooppunten. Vrijdag en zaterdag worden nog eens telkens 10.000 exemplaren geleverd, bij zowel de 750 oorspronkelijke verkooppunten als 2.000 extra dagbladhandels.

Zo goed als alle Brusselse krantenwinkels hadden al hun exemplaren tegen donderdag 9 uur verkocht. Dagbladhandelaars kregen tevoren honderden mails en telefoontjes van klanten die een exemplaar wilden reserveren; meldde tvbrussel gisteren al, maar moesten zeer veel kandidaat-kopers teleurstellen.

Op Twitter verschenen eerder al foto's van uitstalramen met de affiche "Charlie Hebdo uitverkocht".

Voor boekenwinkel Filigranes stonden een uur voor opening al nieuwsgierigen te wachten. De winkel had nochtans aangegeven dat alle exemplaren die hij zou krijgen, gereserveerd waren.

Vanaf vrijdag zijn er opnieuw 10.000 Charlie Hebdo's beschikbaar. Een deel gaat naar de traditionele verkooppunten, een ander deel naar 2.000 nieuwe verkooppunten, zegt distributiebedrijf AMP, dat een selectie maakte op basis van de vraag. Zaterdag ten slotte is er een derde levering van minstens 10.000 exemplaren.

In Frankrijk verscheen het magazine al woensdag. Rond 10 uur waren alle krantenwinkels er al uitverkocht.

Charlie Hebdo

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo slaat ook in Brussel in als een bom. In ons dossier leest u er alles over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Charlie Hebdo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni