Chinese straatprostitutie in de lift in de Alhambrawijk

© Comité Alhambra
| Chinese straatprostituees op de Jacqmainlaan.

In de Alhambrawijk nabij de KVS tippelen steeds vaker Chinese prostituees. Mogelijk gaat het om mensenhandel met sekswerkers die eerst in Spanje actief waren.

De voorbije jaren bestond de Chinese straatprostitutie wel in de Alhambrawijk, maar in erg beperkte mate. “Het ging vooral om twee dames die regelmatig aan de Jacqmainlaan stonden, bij het binnenrijden van de Vijfhoek,” zegt Jan Leerman van het wijkcomité Alhambra. “Maar de voorbije weken zijn het er duidelijk meer geworden en komen ze ook de kleinere straten van de wijk in. We maken ons daar zorgen over.”

Ook Fabian Drianne van Espace P, die regelmatig in contact staat met de straatprostituees, kent het fenomeen. “Je ziet ze inderdaad steeds vaker op straat, erg discreet en onopvallend gekleed, trouwens. De voorbije maanden zagen we tot tien Aziatische prostituees.”

Een getuigenis van een seksklant op een gespecialiseerde website geeft een inkijk in de manier van werken van de prostituees. “Ik werd nu al twee keer aangesproken door een Chinese vrouw die tippelt en die me in een mengeling van Engels en Spaans voorstelde om meisjes te ontmoeten die zich in een gebouw bevinden, voor 70 euro.” De klant beschrijft hoe hij vervolgens op het aanbod ingaat. Het appartement in kwestie bevindt zich boven een Chinese supermarkt nabij de Jacqmainlaan.

Dat het wijkcomité zich zorgen maakt heeft verschillende redenen. “Ronselen is verboden en ook binnen een appartement tussen meisjes mogen kiezen is dat,” legt Leerman uit. "Maar bovendien is het best mogelijk dat het hier om mensenhandel gaat. In Spanje is nog maar net een groot Chinees prostitutienetwerk opgerold, waar er sprake was van gedwongen prostitutie. En die klantengetuigenis hier in Brussel lijkt op een Spaanse link te wijzen."

Het nieuws over de grote politie-actie in Spanje dateert nog maar van dinsdag. In de Spaanse pers werd inderdaad bericht over 63 arrestaties in verschillende Spaanse steden.

Het prostitutienetwerk beloofde aan Chinese meisjes jobs en papieren in Europa, tegen de betaling van 8.000 tot 10.000 euro. Eens aangekomen kregen ze via een ingewikkelde constructie wel verblijfspapieren (die weer afgenomen werden), maar werd hen ook verteld dat ze een hoge schuld moesten afbetalen door als prostituee te werken. De facto kwamen ze daardoor in een soort slavernij terecht, in huizen waar ze ook in erbarmelijke omstandigheden werkten.

Of het Spaanse dossier gelinkt is aan het Brusselse fenomeen is vandaag niet zeker, maar zowel Espace P als het buurtcomité houden er rekening mee. De federale politie onderzoekt wel enkele praktijken in de wijk omtrent de Chinese prostitutie, maar wil geen commentaar geven op lopende onderzoeken. In 2019 waarschuwde de federale politie er wel al eens voor dat criminele netwerken veel Chinese prostituees naar Europa brachten, onder meer naar Belgische steden.

“Algemeen zie je wel dat sekswerkers of netwerken vaak naar de plekken gaan waar de weerstand het kleinst is,” weet Jan Leerman van het buurtcomité. “Brussel is in dat opzicht aantrekkelijk. Ik weet niet waar tippelen en ronselen op straat nog wordt gedoogd in een stadscentrum.”

Overlevingsprostitutie

De groei van het aantal Chinese prostituees op straat komt er op een moment dat de sekswerkers het net erg moeilijk hebben omdat de vraag veel kleiner is geworden. Het aantal Oost-Europese prostituees in de wijk nam daardoor af, stelde het wijkcomité vast. "Mogelijk springen de Chinese meisjes of hun organisatie nu in dat gat."

“Veel meisjes doen aan overlevingsprostitutie en zijn bijvoorbeeld ook aangewezen op voedselbonnen,” merkte Fabian Drianne van Espace P. “Ambtenaren zijn traditioneel goede klanten van de prostituees, maar het thuiswerk houdt die uit Brussel. En met de cafés die om 23 uur sluiten is Brussel ’s nachts een spookstad.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?