Filmmakers in het Cinemaximiliaanhuis.

Cinemaximiliaan groeit uit tot vaste waarde in Molenbeek

JP
© BRUZZ
02/04/2019

Goed nieuws voor Cinemaximiliaan. Het cultureel platform behoudt haar thuisbasis in Molenbeek. Drie families legden hun vermogen samen om het pand in de Manchesterstraat te kopen. "Hiermee verankeren we de werking van Cinemaximiliaan voorgoed."

Sinds bijna vier jaar organiseert Cinemaximiliaan filmvertoningen en ontmoetingen in asielcentra, bij mensen thuis en in bioscopen in het hele land. Nieuwkomers werken dagelijks mee in de organisatie als vrijwilliger of voor een beroepsinlevingsstage, samen met coördinators en stagiaires van hogere opleidingen.

Het huis is "het kloppende hart" van de organisatie. Zo is er twee keer per maand het project 'the livingroom', waarbij mensen uit asielcentra op bezoek komen in het huis. "Op die manier geven we mensen die hun thuis verloren hebben, de kans om opnieuw deel te zijn van een warm geheel," legt bezielster Gwendolyn Lootens uit, die hier ook met haar partner Gawan Fagard woont. "Om die reden is het huis ook zo ongelooflijk belangrijk."

Daarnaast maken nieuwkomers vanuit het huis films in samenwerking met filmprofessionals. Er zijn ook vergaderingen, repetities, ontmoetingen, bijeenkomsten en publieke momenten waarbij mensen van over de hele wereld betrokken zijn.

In mei vorig jaar werd het Cinemaximiliaanhuis te koop gezet. Sindsdien hebben bezielers Fagard en Lootens, met steun van een juridisch en financieel adviseur, experten, architecten én nieuwkomers, volop gezocht naar investeerders. Een jaar later halen ze opgelucht adem, want ze vonden drie families bereid om het pand te kopen. Cinemaximiliaan zal het pand voor een klein bedrag per maand huren, minimaal voor de komende vijftien jaar.

Dynamiek in de Manchesterstraat

Dat betekent dat Cinemaximiliaan nu voorgoed in het Brusselse culturele landschap is verankerd. "Hiermee maken we onze werking in de wijk officieel," zegt Fagard. "We maken deel uit van de sociaal-culturele dynamiek in de wijk, en laten zien dat het daar niet alleen draait om vastgoedontwikkelaars." In de Manchesterstraat vond immers ook kunstencentrum Recyclart onderdak, net als choreografiecentrum Charleroi Danses. Op nog geen boogscheut afstand bevinden zich ook museum MIMA en sociaal restaurant Bel Mundo.

cinemaximililaan

| Een tekening van het voor- en achterhuis.

Publieke investeerder

Als alles goed gaat met de subsidieaanvraag, start de renovatie in september dit jaar. Na afloop zal er een open keuken komen met sociale ontmoetingsruimte op het gelijkvloers, en op de eerste verdieping komen kantoren en een residentieplek.

Ook komen er vier gastenverblijven, waar kunstenaars, muzikanten en filmmakers uit grote culturele instellingen tijdelijk kunnen verblijven. Ook hier zal Cinemaximiliaan samenwerken met nieuwkomers, die instaan voor de catering en de boeking van de gastenverblijven en rondleidingen in de stad.

Het Cinemaximiliaanhuis bestaat uit twee gedeeltes. Voor het voorhuis werden investeerders uit de privésector gevonden, voor het achterhuis mikken Fagard en Lootens op steun van de overheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Film, Cinemaxiliaan, vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni