Clerfayt schuift verantwoordelijkheid voor Maximiliaanpark af op N-VA

© PhotoNews
| Bernard Clerfayt (Défi), Brussels Parlementslid en burgemeester van Schaarbeek.

Volgens Bernard Clerfayt (Défi) zijn N-VA-politici Jan Jambon en Theo Francken de enigen die verantwoordelijk kunnen gehouden worden voor de “schandalige toestanden” aan het Maximiliaanpark en het Noordstation. “N-VA dicteert haar wet in het migratiebeleid.”

Dat zei de burgemeester van Schaarbeek donderdagavond in het RTBF-programma Jeudi en Prime.

Volgens Clerfayt zijn de onmenselijke toestanden in en rond het Noordstation een verantwoordelijkheid van de federale overheid. “De staat moet een minimum aan opvang voorzien, zelfs voor mensen die hier illegaal verblijven”, zegt hij. Het Défi-kopstuk schermt met arresten van het Europese Hof van Justitie om dat aan te tonen.

Clerfayt nam zelf al het initiatief om de regering op haar plichten te wijzen. Zo zou hij er in augustus naar eigen zeggen in geslaagd zijn premier Charles Michel te overtuigen om enkele dagen een opvangcentrum te openen. “Maar Theo Francken kwam onmiddellijk tussen en floot de premier terug.”

“Die migranten moesten zo weinig mogelijk geholpen worden”, onthult Clerfayt in het interview. Hij wijst op de nuloperatie die de staatsecretaris voor Asiel en Migratie en zijn partijgenoot en minister van Justitie Jan Jambon uitvoeren.

“Wat doet de N-VA eigenlijk? Jambon plukt transmigranten weg van de parkings op de autosnelwegen en plaatst ze in het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Francken neemt over en laat die mensen na twee of drie dagen los in Brussel”, aldus Clerfayt. “Francken doet zijn job niet. Dat is niet alleen een probleem van de N-VA, maar ook van de regering.”

Moet de gemeente Schaarbeek dan zelf zijn rol niet spelen? “Het zou inefficiënt zijn”, reageert Clerfayt op de vraag. “Als ik er vandaag 50 opvang in mijn gemeente, staan er morgen 400 voor mijn deur. En de dag nadien moet Schaarbeek, een van de armste gemeenten van België, alleen opdraaien voor het falen van de federale regering.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?