Close bezoekt Marollen, maar wil niet weten van samenscholingsverbod

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 8 september 2020

Nadat bewoners van de Marollen voor de derde nacht in een halve week uit hun bed zijn gehouden door rebellerende jongeren, heeft burgemeester Philippe Close (PS) een onderhoud gehad met enkele bewoners. Close benadrukt dat ook de bewoners zelf de onveiligheid beu zijn, maar wil niet weten van een samenscholingsverbod.

Burgemeester Philippe Close (PS) heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de Marollen om er buurtbewoners te ontmoeten. De voorbije dagen vonden verschillende incidenten plaats in de wijk. Politie en brandweer werden bekogeld en twee bestelwagens werden in brand gestoken.

"Ook de bewoners zijn de veiligheidsproblemen beu", zegt Close na de onmoeting. "De meerderheid van de inwoners wil hier wel zijn en heeft nooit problemen met de politie." Ook een crèche werd gevandaliseerd. "Ik kan praten over context en de verstandhouding met de politie, maar een crèche aanvallen is onaanvaardbaar", aldus Philippe Close.

Toch benadrukt Close ook dat geweld tegen de hulpdiensten absoluut niet door de beugel kan. Daar wil hij hard tegen optreden. De politie is aanwezig op het terrein en zal dat voorlopig ook blijven.

Geen samenscholingsverbod

Oppositiepartij N-VA vindt echter dat de maatregelen van de burgemeester niet ver genoeg gaan. In samenspraak met de buurt zou er volgens hen wel een nachtelijk samenscholingsverbod moeten komen. In Molenbeek kwam burgemeester Catherine Moureaux (PS) eerder met een samenscholingsverbod tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends in de Sippelbergwijk. Daar werden brandweermannen tijdens een interventie bekogeld met glazen flessen.

Nog volgens N-VA moet ook het politiecommissariaat 's avonds bemand worden en gemeenschapswachten zouden meer bevoegdheden moeten krijgen en bijvoorbeeld GAS-boetes uitdelen.

Toch blijft het kabinet-Close een samenscholingsverbod afblokken. Het viseert de bewoners en helpt onvoldoende, meent burgemeester Close. "De Marollen zijn geen getto, er komen heel veel toeristen en er zijn talloze culturele instellingen zoals het Théatre des Tanneurs en de biomarkt Les Tanneurs," klinkt het in een reactie bij het kabinet.

Waar is Vervoort?

Mathias Vanden Borre (N-VA) vindt bovendien dat minister-president Rudi Vervoort moet ingrijpen, aangezien hij bevoegd is voor het veiligheidsbeleid in het Gewest. "Waar zit hij als het brandt?" klinkt het. Tijdens de eerstvolgende commissie Binnenlandse Zaken zal Vanden Borre Vervoort vragen om in kaart te brengen in welke wijken het misloopt en hoe politie en parket een eengemaakte aanpak kunnen uitwerken over politiezones heen.

Het is al enkele dagen bijzonder onrustig in de Marollenwijk. Vrijdag werden vier mensen opgepakt toen ze politievoertuigen bekogelden met stenen. Zaterdag werd de brandweer opgeroepen voor een brandende bestelwagen en vuilnisbakken die in brand stonden. Bij aankomst werd de brandweer echter bekogeld met molotovcocktails. Maandagnacht was het opnieuw raak. Buurtbewoners meldden toen dat een hardhandige politiecontrole aan de bron ligt van het conflict.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?