| Buurtbewoners komen samen in de Wasserijstraat, niet ver van de brandende auto.

Marolliens ontredderd na opnieuw onrustige nacht: ‘Het is hier een getto’

Jasmijn Post
© BRUZZ
08/09/2020

Het is de derde avond in een halve week tijd dat bewoners van de Marollen opschrikken. Maandagavond werd er opnieuw een auto in brand gestoken. De spanningen tussen jongeren en de politie liggen aan de oorzaak van de problemen. Bewoners vragen zich af waarom zij daar de dupe van moeten zijn.

De problemen begonnen allemaal op vrijdag, zegt een buurtbewoonster die net als alle buurtbewoners anoniem wil blijven uit vrees voor represailles van de jongeren. "De politie wilde een identiteitscontrole uitvoeren bij een paar jongeren, en een oudere man kwam tussen om te vragen wat de reden van de controle was. Hij zou tegen de grond gewerkt zijn door de politie."

Sindsdien zijn de jongeren gaan rebelleren, denkt ze. Op vrijdag werden verschillende mensen opgepakt omdat ze politievoertuigen bekogelden met stenen, zaterdag werd de brandweer opgeroepen voor een brandende bestelwagen en vuilnisbakken die in brand stonden. Bij aankomst werd de brandweer bekogeld met molotovcocktails.

'Waarom richten ze zich tegen ons?'

Maandagavond is het rond 21.30 weer raak. Opnieuw wordt een auto in brand gestoken. Het brommende geluid van de helikopter en de zwaailichten van de brandweerauto’s is de Marolliens die samenkomen in de Wasserijstraat en de Huidevettersstraat niet vreemd meer.

Andere buren bevestigen het verhaal van de politiecontrole op vrijdagmiddag. Maar een buurtbewoner die zaterdag zijn bestelwagen in vlammen op zag gaan, begrijpt niet waarom de jongeren zich tegen de bewoners van de wijk richten.

"Het is niet logisch. Als ze iets tegen de politie hebben, waarom richten ze zich niet tegen hen?" Nu is hij slachtoffer van iets waar hij niets mee te maken heeft. "Totdat de dader wordt gepakt, beschouwt de verzekering de brand als een daad van vandalisme. Dat krijg ik niet vergoed," betreurt hij.

"Het is de eerste keer sinds de jaren 1990 dat ik zoveel ellende zie."

Buurtbewoner die al 36 jaar in de wijk woont

Ook de auto die maandag in brand is gestoken, is een auto van een buurtbewoner. "Hij werkt in de bouw," zegt een buurtbewoner die al zesendertig jaar in de Marollen woont. "Het is de eerste keer sinds de jaren 1990 dat ik zoveel ellende zie. We hebben wel eerder conneries meegemaakt, maar dat kwam van jongeren die inmiddels allemaal zijn opgegroeid. Dit is de nieuwe generatie."

Een vader van vier kinderen die buiten een kijkje komt nemen nadat hij een luide knal hoorde, staat hem bij. "Ik woon hier al vijftien jaar, maar de laatste tijd krijgen de rebellen hier de overhand. Het is tijd dat de politie de boel komt opruimen." Verandert er niet snel iets, dan sluit hij niet uit dat hij zal verhuizen. Hij gunt zijn kinderen een veiligere leefomgeving.

Oplossingen

De stukgeslagen camera’s vervangen, zou volgens hem een goede start zijn. Een andere buurman suggereert om de diepdonkere Krakeelstraat weer van licht te voorzien. Het commissariaat op de Hectoliterstraat mag van de buurtbewoners, net als vroeger, ook opnieuw ’s avonds openen.

Een buurtbewoner zou in de sociale woningen van de Stad Brussel graag camera’s willen hebben. Op langere termijn vragen buurtbewoners om voldoende werkgelegenheid en vrijetijdsbesteding voor jongeren.

"We wonen in een getto," betreurt de eigenaar van de zaterdag in brand gestoken bestelwagen. "Kun je je deze situatie voorstellen in Ukkel? Als de politici het willen, kunnen ze dit laten stoppen. De burgemeester moet ingrijpen." Zonder adequaat optreden vreest hij dat de onrust nog maanden zal voortduren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, rellen Marollen, sociale woningen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni