Opnieuw onrust in Marollen: brandweer bekogeld met molotovcocktails

SG
© BRUZZ - Chris Verhaeghe
06/09/2020
Updated: 06/09/2020 11.25u

Credits Belga

Gisterenavond omstreeks 21.30 uur zijn twee autopompen van de Brusselse brandweer aangevallen door een groep die molotovcocktails naar de hulpdiensten gooiden. De feiten speelden zich af in de Wasserijstraat en de Nieuwlandstraat in de Marollen. Vrijdagavond waren er ook al incidenten met de politie.

De brandweer werd zaterdagavond ter plaatse gestuurd voor het blussen van vuilbakken en een bestelwagen. Eén van de autopompen werd het doelwit bij het naderen van de brand en heeft zich onmiddellijk in veiligheid gebracht. Bij de andere pomp was het personeel reeds uitgestapt en werd er een brandbom in hun richting gegooid.

"Gelukkig werd er niemand van onze mensen gekwetst," klinkt het bij Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer. "Er werd gewacht op de politie om de omgeving te beveiligen alvorens over te gaan tot de blussingswerken. Onze brandweermannen waren geschokt door het gebeuren en worden intern opgevangen. Iedereen heeft zijn wachtdienst tot een goed einde gebracht."

De Algemene directie van de brandweer gaat nu klacht neerleggen en zich, indien mogelijk, burgerlijke partij stellen. "Onze mensen op het terrein verwachten een krachtig signaal van de overheid om deze wetteloze individuen te identificeren en effectief te vervolgen," aldus nog Derieuw. "Het zou misschien een idee zijn deze feiten te kwalificeren als een crimineel feit en eventueel vervolgingen in te stellen voor brandstichting bij nacht of poging tot doodslag."

Het Brusselse parket voert een onderzoek naar de incidenten van afgelopen nacht waarbij de brandweer in de Brusselse Marollenwijken werd bekogeld met molotovcocktails. "Geweld op hulpverleners is een verzwarende omstandigheid," zegt Denis Goeman van het Brusselse parket. "Dat leidt tot zwaardere vorderingen op de rechtbank."

Voorlopig werd er niemand opgepakt, maar het onderzoek wordt voortgezet. "Het parket volgt dit dossier van nabij op. We doen het nodige, zoals analyse van camerabeelden, om de verdachten te identificeren", aldus Goeman.

Brandende bestelwagen in de Marollen zaterdagnacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, brandweer Brussel

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni