Close wil testcentra in grote treinstations en luchthavens

Close Meyboommasker
© kabinet Close
| Brussels burgemeester Philippe Close (PS) met zijn persoonlijke mondmasker: eentje van de traditionele Meyboomviering
© kabinet Close
| Brussels burgemeester Philippe Close (PS) met zijn persoonlijke mondmasker: eentje van de traditionele Meyboomviering

Philippe Close (PS), de burgemeester van de stad Brussel, vindt dat de testingprocedures in ons land nog steeds niet op punt staan. "Voor de gewone burger is het nog steeds te ingewikkeld om zich op het coronavirus te laten testen", foetert Close. Hij oppert om testcentra te installeren op de luchthaven van Zaventem, alsook in grote treinstations als Brussel-Zuid.

In een interview met La Libre Belgique stelt Close de testingprocedures in ons land aan de kaak. Die laten volgens de PS'er niet toe om gerichter controles uit te voeren en sneller clusters op te sporen. "In vergelijking met het buitenland, gebeurt het hier allemaal te omslachtig. In andere landen kan je je overal en op elk moment laten testen, ongeacht of je inwoner bent van het land in kwestie."

Omslachtige procedures

De burgemeester van Brussel-Stad oppert om dezelfde strategie in België toe te passen. "Je kan op de luchthaven van Zaventem en in de grote treinstations toch perfect testcentra openen. Zodra je aankomt in een station of uit het vliegtuig stapt, volgt een screening. Dat neemt misschien 10 tot 15 minuten in beslag, maar zorgt voor duidelijkheid bij burgers."

Daarnaast hekelt Close de omslachtige procedures die gepaard gaan met de testing. "Je moet voor elke kleine stap een formulier invullen. De huisarts moet een ziektebriefje uitschrijven, maar als die er niet is moet je je wenden tot de spoeddiensten. Kortom, het duurt allemaal te lang en is te ingewikkeld."

Voorbeeldige Brusselaar

Volgens Close moet testing de eerste prioriteit zijn. "Eerst was een mondmasker niet nodig. Vervolgens was het op drukke plaatsen verplicht. Er kwam zelfs een minister van mondmaskers. Nu hebben we ook een minister van filters, mondmaskerbedeling en testing", aldus de Brusselse burgervader.

"Ik sta achter het idee van een slimme strategie, maar België moet zich niet slimmer wanen dan de rest van de wereld. De buurlanden en ook elders in Europa screenen veel breder en ook de Wereldgezondheidszorg roept op om massaal te testen. We moeten niet het onmogelijke doen, maar mogen de burger niet voor de gek houden."

Close had overigens nog een pluim voor de Brusselaar. "Ik ben verbaasd dat het mondmasker zo goed gedragen wordt. Dat is goed, want we willen ook niet evolueren naar een staat waarin de politie alles moet controleren. Maar het mondmasker is niet de voornaamste maatregel. Er moet breder getest worden en liefst ook efficiënter."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?