Maron: ‘We gaan al het personeel in woonzorgcentra testen op corona’

© Saskia Vanderstichele
| Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van gezondheid.
Updated: 03-08-2020 - 16:46

De Brusselse minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) start de procedure om tegen eind deze maand al het personeel in de woonzorgcentra pro-actief te kunnen testen op het coronavirus, zelfs als ze geen symptomen van covid-19 vertonen. Als een personeelslid besmet blijkt met het coronavirus, zullen ook alle bewoners getest worden.

Op dit ogenblik zijn er in zeven woonzorgcentra in de Brusselse regio mensen positief getest op het nieuwe coronavirus, zaterdag waren dat er nog vijf. Het gaat telkens om maximum drie besmette personen per centrum. In totaal telt Brussel 146 verzorgingstehuizen voor ouderen.

Nu wordt het volledige personeel en de bewoners al getest zodra er een positief geval is gevonden, maar Maron wil nu pro-actiever te werk gaan. “We willen al het personeel testen, zelfs al vertonen zij nog geen symptomen. Blijkt een personeelslid positief te testen, dan zullen meteen ook alle bewoners getest worden.” Vanaf morgen zal de administratie met de verdere uitwerking starten, bedoeling is dat het tegen eind augustus gebeurt.

“We zijn vastbesloten dit te doen, al heeft de federale regering zijn akkoord nog niet gegeven”, aldus Maron nog. “Daarvoor vragen we nogmaals een uitbreiding van de definitie van de prioritaire gevallen die getest moeten worden en waarvan de testen terugbetaald worden. We willen niet talmen. Dit gaat om de meest kwetsbare groep personen die bovendien ook in groep samenleven.” Woensdag zit de minister hierover samen op een interministerieel overleg. Daar hoopt hij ook duidelijker te weten vanaf wanneer iedereen in de woonzorgcentra opnieuw getest moet worden.

Crisiscel

Iriscare, de koepel van Brusselse rusthuizen, zal de praktische invulling van deze nieuwe regel na het interministerieel overleg bekijken. "We verwachten meer informatie van de minister na woensdag", zegt woordvoerder Sven Heyndrick. "Vorige week hebben we nog een omzendbrief naar alle rusthuizen gestuurd dat testen vanaf nu mogelijk is vanaf één positief geval, in plaats van twee. Een verrassing zoals in de eerste golf kunnen we ons niet meer permitteren." De afgelopen weken is de administratie vooral achter de schermen bezig geweest. "We hebben duidelijke richtlijnen opgesteld voor alle woonzorgcentra en we zullen hen vanaf nu allemaal opnieuw dagelijks bellen om eventuele problemen te detecteren."

In de richtlijnen staat onder andere dat alle rusthuizen ten laatste tegen 31 juli een contract moesten opstellen met een ziekenhuis of laboratorium in hun buurt, om voldoende testen te garanderen en eventuele opnames te regelen. Elk rusthuis moet ook een eigen crisiscel oprichten, zodat al het personeel weet wie aan zet is om een eventuele uitbraak aan te pakken. "We vragen ook aan alle rusthuizen om een opleidingsplan te voorzien voor hun personeel, zodat de regels van basishygiëne voor iedereen duidelijk zijn", zegt Heyndrickx. In de eerste golf van de corona-epidemie bleken sommige zorgmedewerkers nog niet volledig op de hoogte van handhygiëne en moest Artsen Zonder Grenzen op sommige plaatsen ingrijpen. "Wij kunnen uiteraard ondersteuning bieden voor zulke opleidingen", verduidelijkt Heyndrickx, "maar het opleidingsplan is belangrijk zodat wij kunnen controleren dat die opleiding effectief gebeurt."

Tot slot moeten alle rusthuizen genoeg beschermend materiaal aankopen. "Wij hebben weliswaar een strategische stock, maar het is de bedoeling dat zij zelf in hun materiaal voorzien", aldus Heyndrickx. Op dit moment heeft Iriscare geen weet van praktische problemen of grote uitbraken in de woonzorgcentra.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?