Co-working in tijden van corona: sector blikt optimistisch vooruit

Zoë Magniette
08/07/2020

Werken vanonder je eigen dak. In tijden van corona is het meer regel dan uitzondering. Maar hoe reageert de nog jonge sector van het coworking op de coronacrisis die het werkvolk thuis houdt? Verrassend optimistisch, zo blijkt.

Flexibele deelkantoren werden in januari door BRUZZ nog gespot als booming business, met bijna zeventig coworkingspaces over heel Brussel. Deze sector had nog maar net het groen van achter zijn oren geveegd of kreeg de coronacrisis al over zich heen.

“Tijdens de coronapiek gingen we van 600 naar 15 mensen die effectief in onze kantoren kwamen werken.” Alexandre Ponchon, mede-eigenaar van coworkingspace Silversquare geeft toe dat ze de coronacrisis zeker gevoeld hebben. Sinds 2008 opende Silversquare zeven verschillende vestigingen in Brussel en Luxemburg, waar klanten gedeelde werkplekken kunnen huren. Toen duidelijk werd dat ons land strenge maatregelen ging toepassen, besloten Ponchon en mede-eigenaar Kuborn om toch open te blijven. “We zijn heel wat leden verloren. Sommigen kampen zelf met economische problemen en kunnen niet meer betalen, anderen zijn bang voor besmetting.”

Toch optimistisch

Hoewel ze nu nog maar aan 100 mensen zitten die effectief gebruik maken van hun kantoren, blijft Ponchon positief. “We hopen om in september op 80% van ons ledenaantal precorona te zitten en tegen januari aan 100%. Misschien zelfs meer.”

Opvallend: Silversquare opende enkele weken geleden nog maar net een zevende vestiging aan de Louizalaan, mikt op nog twee andere locaties in Brussel en wil ook uitbreiden naar steden als Antwerpen en Luik.

Volgens de coworkingspace-optimist zijn flexibele kantoren in crisistijden net de oplossing. “Voor privékantoren krijgen onze huurders drie maanden opzegtijd, voor de flexkantoren één maand. Dat maakt alles heel flexibel. Nu hebben we klanten verloren, maar net zoals met de crisis van 2008 verwachten we dat er snel weer nieuwe klanten zullen bijkomen.”

'Het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Hoewel we zelf aan inkomsten verliezen, wilden we vooral solidair zijn.'

Geoffroy Hazey

Sebastian Velez Torres, manager van de coworkingspace Tribes aan Brussel Centraal bevestigt deze positieve verwachtingen. “Dat thuiswerken nu steeds meer de norm is zal natuurlijk een effect hebben op de sector, maar er zijn ook steeds meer nieuwe mensen geïnteresseerd in gedeelde kantoren.” Voor corona vulden ongeveer 80 mensen de Brussel Centraal-kantoren van Tribes. Tijdens de piek van de epidemie waren dat er maar 8, maar nu zitten ze terug aan 60 kantoorgangers. “De klanten zijn altijd huur blijven betalen. Ze zijn uiteindelijk niet super lang weggebleven,” zo sust Torres.

Monday in Elsene, de coworkingspace van Geoffroy Hazey, koos voor een andere aanpak. “Tijdens de coronapiek kwamen mensen niet meer opdagen. We besloten dus om in die periode geen huur van hen te vragen.” Het gaat om een kleine werkplek met 30 leden. “Het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Hoewel we zelf aan inkomsten verliezen, wilden we vooral solidair zijn,” legt Hazey uit. “Nu huren alle 30 klanten weer gewoon verder.”

Coronaproof coworken

De coworkingspaces pasten ook allerlei maatregelen toe, om de werkplekken coronaproof te maken. In Tribes passen ze een shiftensysteem toe, waarbij verschillende groepen elk om beurt komen werken en zo niet in contact komen met elkaar. In Silversquare worden de plaatsen dan weer beperkt tot een op twee. Bovendien zijn stickeraanwijzingen, handgel en plexiglas in alle drie de coworkingspaces de norm.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coworking, corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni