CO2-meter ook verplicht in bioscopen en cafésporten zijn opnieuw toegelaten

© Belgaimage
| Een CO2-meter

Het koninklijk besluit met de coronamaatregelen die zijn afgesproken op het Overlegcomité van 21 januari is in het Staatsblad verschenen. Het besluit treedt morgen/vrijdag in werking. Het kb vermeldt onder meer dat CO2-meters voortaan ook verplicht zijn in bioscopen en dat cafésporten en kansspelen op café opnieuw toegelaten zijn.

Een week geleden keurde het Overlegcomité de coronabarometer goed. De maatregelen op basis van die barometer zullen ingaan op vrijdag 28 januari en dat in code rood. Code rood is de situatie waarin er een "hoog risico is op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem".

De barometer legt een aantal maatregelen vast rond publieksevenementen, horeca en vrijetijdsactiviteiten. Die maatregelen zijn nu ook allemaal in koninklijke besluiten gegoten, gaande van de regels rond evenementen en binnenactiviteiten tot het verlaten van het sluitingsuur in de horeca.

Wat publieksevenementen betreft, zijn evenementen tot 200 personen toegelaten. Grotere zalen mogen gaan tot een bezetting van 70 of tot 100 procent, maar moeten dan wel de luchtkwaliteit garanderen.

"De beperking tot 70 procent voor massa-evenementen met meer dan 200 personen is niet van toepassing indien de streefwaarde op vlak van luchtkwaliteit gemiddeld kan worden nageleefd gedurende het evenement", luidt het in een persbericht van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

CO2-meters verplicht

Wat die luchtkwaliteit betreft, verplicht het kb ook het gebruik van CO2-meters in een reeks sectoren. In het corona-kb van oktober 2021 was al sprake van verplichte CO2-meters in onder meer de horeca, fitnesscentra en de evenementensector. Nu worden ook de publiek toegankelijke binnenruimte van bioscopen expliciet vermeld.

Het kb herinnert er ook aan dat de streefwaarde voor binnenluchtkwaliteit licht op "een debiet van minstens 40 m³ per uur per persoon aan ventilatie en/of luchtzuivering of maximaal een CO2-concentratie van 900 ppm". De limiet ligt dan weer op "een debiet van 25m³ per uur per persoon aan ventilatie en/of luchtzuivering of een CO2-concentratie van 1200 ppm." Het kb bevestigt ook het latere sluitingsuur voor de horeca.

Het sluitingsuur schuift op van 23 uur naar middernacht. En nadat ze in december verboden werden op café, zullen kansspelen en cafésporten zoals darten en biljarten opnieuw toegelaten zijn.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?