| Université Libre de Bruxelles (ULB) campus Solbosch.

Gebedsruimtes opnieuw onderwerp van debat bij ULB en VUB

JDK
© Belga - BRUZZ
31/08/2023
Updated: 31/08/2023 16.05u

Jong N-VA VUB spreekt zich uit tegen 'clandestiene gebedsruimtes' aan de universiteit. Dat melden de studenten in een persbericht, nadat de Franstalige ULB eerder deze week liet weten dat ze een collectief gebed niet meer zal toelaten. De VUB zelf zegt niet op de hoogte te zijn van clandestiene gebeds- of meditatieruimte op haar campussen.

“Vrijzinnigheid zit in het DNA van onze universiteit", schrijft Jong N-VA VUB praeses Süleyman Celik in een persbericht. "Het denken mag zich nooit laten onderwerpen, daarom maken we ons zorgen over de toename van clandestiene gebedsruimtes op de VUB”, schrijft Celik. Volgens hem worden studieruimtes steeds vaker gebruikt voor gebedsdiensten tijdens de reguliere academische uren, maar de VUB ontkent dat.

"De VUB heeft momenteel geen weet van clandestiene gebeds- of meditatieruimte op haar campussen”, laat een woordvoerder weten aan BRUZZ. “In het verleden is er wel meermaals sprake geweest van oneigenlijk gebruik van leslokalen en andere ruimtes, waarna de universiteit meteen ingrijpt en de betrokken studenten hierop aanspreekt.”

"Er is een grote diversiteit aan levensbeschouwingen en religies aan de VUB, maar de uitoefening daarvan zien we als een strikte privézaak", aldus nog de woordvoerder. "Jaarlijks ontvangt de VUB verzoeken om gebeds- of meditatieplaatsen in te richten, die de universiteit telkens afwijst vanuit haar humanistische visie en ontstaansgeschiedenis.”

“Levensbeschouwing, waaronder religie, zien we als een persoonlijke keuze binnen de privésfeer. We respecteren ze, maar faciliteren de beleving ervan niet. Onze focus ligt op kwalitatief onderwijs, gebaseerd op vrij onderzoek en hoogstaande wetenschap.”

ULB

Ook aan de ULB zijn gebedsruimtes onderwerp van debat. Naar aanleiding van een collectief islamitisch gebed in de lokalen van de universiteit betreurt een twaalftal studentenverenigingen dat het rectoraat van de ULB haar studenten niet beschermt. Ze vinden de reactie van het rectoraat, die niet van plan is om de collectieve uitoefening van het geloof toe te laten, "stigmatiserend".

De video, die gepubliceerd werd op de website van La Libre Belgique, toont verschillende studenten die geknield bidden aan het einde van een universiteitsgang, samen met verschillende voorwerpen die verband houden met islamitische erediensten.

Rector Annemie Schaus legde uit dat de ULB niet van plan is om de collectieve uitoefening van het geloof toe te laten wanneer dit de onderwijsactiviteiten verstoort. "We wisten allemaal dat er spontane gebedsbewegingen waren die de activiteiten van de ULB niet verstoorden. Maar sinds deze zomer is het wijdverspreid en we zullen er iets aan moeten doen omdat het (onze) onderwijsactiviteiten belemmert".

‘Islamofobe polemiek’

In een persbericht hebben de Cercle du Libre-Examen de l'ULB, het Bureau des étudiants administrateurs-trices, de Cercle des étudiants arabo-européens de l'ULB en een tiental andere verenigingen deze reactie bekritiseerd en hun steun aangeboden aan de betrokken studenten.

"Dit fenomeen, dat misschien maar enkele tientallen studenten betreft op een totaal van 40.000, wordt overdreven", betreuren studentenverenigingen. Ze hekelen "een islamofobe polemiek" die de aandacht afleidt van de onveiligheid van studenten en seksistisch en seksueel geweld. "Wij hopen dat de tolerantie van de ULB ten opzichte van diversiteit zal evolueren naar respect, aanvaarding en inclusie", voegen de verenigingen eraan toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , ULB , Studentenverenigingen , religie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni