Collectief herdenkt 62 straatdoden in Brussel

Vakbond der Giganten_gedenksteen straatdoden
© Laurent d'Ursel
| Vorig jaar werd een gedenksteen onthuld met 67 namen.
© Laurent d'Ursel
| Vorig jaar werd een gedenksteen onthuld met 67 namen.

Het Collectief Straatdoden herdenkt vrijdag 62 mensen die vorig jaar in Brussel op straat zijn overleden of na een leven waarin ze deels op straat woonden. De herdenking vindt dit jaar online plaats.

Het is ondertussen een jaarlijks ritueel: het collectief straatdoden herdenkt deze donderdag de mensen die vorig jaar gestorven zijn na een leven waarin de straat een belangrijke rol speelde.

Dit jaar gaat het in Brussel om 62 mensen. Dat er zijn er wat minder dan vorig jaar (toen er 67 straatdoden herdacht werden) en evenveel als twee jaar geleden. Het aantal is sowieso een onderschatting.

Omwille van de Covidcrisis wordt de herdenking dit jaar online gehouden. Er worden onder meer herinneringen opgehaald aan de overledenen en er wordt een gedicht per straatdode voorgelezen, dat geschreven is door een lid van het Collectief des Po├Ętes Bruxellois.

De naam van elke straatdode wordt telkens op een linnen hand genaaid. Van die handen wordt een slinger gemaakt die aan de herdenkingsboom op het Albertinaplein wordt opgehangen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?