© BRUZZ

Collectief kraakpand Wetstraat wordt maandag door staatssecretaris De Moor ontvangen

© Belga
18/05/2023

Het collectief 'Stop de Opvangcrisis', een groep activisten die sinds enkele weken het pand naast het CD&V-partijhoofdkwartier in de Wetstraat bezet, zal maandagochtend ontvangen worden door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V). Dat hebben de actievoerders laten weten aan Belga. Het nieuws wordt bevestigd door het kabinet van de staatssecretaris.

Maandagochtend zal een delegatie van vijf actievoerders ontvangen worden op het kabinet van de staatssecretaris. "Een sprankeltje hoop voor de asielzoekers op straat", aldus 'Stop de Opvangcrisis'. "Voor veel asielzoekers staat deze bijeenkomst symbool voor de hoop dat hun rechten eindelijk worden gerespecteerd en dat zij niet langer op straat hoeven te vechten om te overleven."

Volgens het collectief hebben de asielzoekers die intrek namen in het pand, "het initiatief in eigen hand genomen" door vorige week een open brief te overhandigen aan de federale regering en de staatssecretaris. Daarin stond te lezen dat de staatssecretaris de asielzoekers nooit zou willen hebben spreken en dat het daarom "tijd was om elkaar te ontmoeten". "We zijn tevreden dat de staatssecretaris heeft ingestemd, maar wachten voorlopig nog af welke concrete resultaten het zal opleveren", klinkt het bij Ismael, een van de woordvoerders van de asielzoekers. "We willen opvang krijgen en aanspraak maken op de rechten die daarbij horen. Het meest urgente is dat ze alle dakloze asielzoekers in België huisvesting kan bieden. Maar we willen ook gaan werken zodat we autonoom kunnen leven, en dat is onmogelijk zonder een adres dat ons toegang geeft tot een oranje kaart."

Deze oranje kaart, of het Attest van Immatriculatie, is een voorlopig verblijfsdocument voor een asielzoeker in procedure en toont aan dat de verblijfsaanvraag in België lopende is. "We willen niet horen dat ze alles doen wat ze moeten doen", zegt Mohammed, bewoner van het pand. "We willen dat mevrouw De Moor met echte en onmiddellijke oplossingen komt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie