Collectief overplakt reclame Kunstenfestivaldesarts: 'Close, schaam je'

EDB
© BRUZZ
13/05/2021

Donderdagochtend heeft het collectief 'Not Standing for Hypocrito-Bourgeoise culture' de reclameborden en het centrum van het Kunstenfestivaldesarts aan het Pacheco-instituut overplakt. Daarmee willen ze aanklagen dat in februari nog verschillende mensen zonder papieren uit het Pacheco-Instituut werden gezet. “Dit toont aan wat hun prioriteiten zijn.”

Dit jaar bevindt het festivalcentrum van podiumkunstenfestival Kunstenfestivaldesarts zich in de tuinen van het Pacheco-instituut, een geklasseerd gebouw dat toebehoort aan het OCMW van de Stad Brussel. Om alles zo veilig mogelijk te houden, vindt het festival immers vooral in openlucht plaats en doopte de organisatie het hart van Brussel tot festivalcentrum.

Dat stoot het collectief 'Not Standing for Hypocrito-Bourgeoise culture' tegen de borst. Eind februari maakte de politie immers nog een einde aan de bezetting van datzelfde Pacheco-instituut. Op initiatief van het collectief 'Solidaire Opvordering' had een groep mensen zonder papieren en daklozen immers zijn intrek genomen in het pand dat al enkele jaren leegstaat.

Minachting voor de lagere klassen

"Op hun website kondigt het Kunstenfestivaldesarts trots hun partnerschap aan met het Brusselse OCMW om het Pacheco-Instituut te bezetten en er hun festivalcentrum van te maken, en benadrukken ze het warme onthaal dat hun culturo-bourgeois publiek er zal krijgen,” schrijft het collectief ‘Solidaire Opvordering’ die de actie van het collectief ‘Not Standing for Hypocrito-Bourgeoise Culture’ op zijn Facebookpagina deelt. “Voor de mensen zonder papieren die er in februari wilden verblijven, was de ontvangst helaas minder hartelijk.”

“Het Kunstenfestivaldesarts zegt dat het de discussie over de geografie van deze stad wil aanmoedigen,” vervolgt het collectief. “En om dat te doen, laten ze ongegeneerd hun artistiek-burgerlijke activiteiten primeren boven de noodzaak om honderden mensen in nood te huisvesten.”

“Kunst heeft voorrang op sociale en sanitaire noodgevallen. Een gebouw ontruimen in de winter tijdens een pandemie om plaats te maken voor de bespiegelingen van enkele elitaire mensen - die het niet zullen nalaten, laat dat duidelijk zijn, om zichzelf tot de ‘voix fantasmée’ van de meest kwetsbare mensen uit te roepen. Dit is een bewonderenswaardig project, dat spreekt voor zich,” klinkt het.

“Dat zowel het Kunstenfestivaldesarts als Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en OCMW-voorzitter Khalid Zian (PS) zich niet schamen om van dit gebouw, dat symbool is geworden voor de strijd van mensen zonder papieren en daklozen, het centrum van een festival van hedendaagse kunst te maken, toont aan wat hun prioriteiten zijn. Dit is een duidelijke minachting voor de lagere klassen."

pacheco-instituut overplakt kunstenfestivaldesarts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni