© JB/BRUZZ | De voormalige ambassade van Joegoslavië waarin de groep mensen vorige maand enige tijd verbleef.

Collectief voor mensen zonder papieren bezet nieuw gebouw in Molenbeek

© BRUZZ - Belga
03/11/2023
Updated: 03/11/2023 18.43u

Het collectif des Sans-Papiers Bénévoles Intégrés de Bruxelles (CSPBIB) heeft dinsdag een gebouw in Sint-Jans-Molenbeek gekraakt om er mensen zonder papieren in te huisvesten. Dat heeft het collectief vrijdag laten weten aan persagentschap Belga.

Het is de derde poging van het collectief om negentig asielzoekers een dak boven het hoofd te bieden. Eerdere kraakpanden, een hotel aan de Louizalaan en de voormalige ambassade van Joegoslavië, werden verlaten nadat gedreigd werd met uitzetting.

Het nieuwe kraakpand huisvest vooral families en bevindt zich op de Gentsesteenweg ter hoogte van de begraafplaats van Molenbeek. Het is niet duidelijk of de eigenaar een bezetting zal tolereren. Op vrijdagavond kreeg het collectief al bezoek van de politie.

"Leegstaande gebouwen worden bezet om het gebrek aan verantwoordelijkheid bij de overheden te compenseren", klinkt het bij het collectief, CSPBIB. Bedoeling is om een deel van de negentig mensen op de vlucht onder te brengen in het gebouw in Molenbeek.

'Ambassade van de niet-erkende burgers van België'

Eerder trachtte het collectief de negentig mensen te slapen te leggen in een verlaten hotel op de Louizalaan en de voormalige ambassade van Joegoslavië, dat kortstondig door het collectief werd omgedoopt tot "de Ambassade van de niet-erkende burgers van België".

Eind oktober verlieten de asielzoekers het hotel op de Louizalaan nadat de eigenaar stappen ondernomen had. Maandag besloot het collectief ook de voormalige ambassade te verlaten, nadat er volgens hen werd gedreigd met een "illegale uitzetting" door de eigenaars van het gebouw, de overheden van Noord-Macedonië en Kroatië.

De 35 personen die in de ambassade verbleven, zijn naar het voormalige hoofdkantoor van Gécamines, de mijnbouwonderneming van de Congolese staat, vertrokken. Ze hebben zich daar bij de mensen zonder papieren gevoegd die eerder al in het voormalige hoofdkantoor werden ondergebracht. Een deel van die mensen is ondergebracht in het pand in Molenbeek.

"Het openen van een gebouw om mensen te huisvesten die door onze regeringen vergeten werden is geen misdaad", aldus CSPBIB. "Het is de enige oplossing."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Collectif des Sans-Papiers Bénévoles Integrés de Bruxelles (CSPBIB), Molenbeek, mensen zonder papieren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie