| Volgens het buurtcomité is de straatprostitutie zichtbaarder omdat de sekswerkers hand in hand met hun klanten wel wat afstand afleggen.

Comité Alhambra bezorgd: 'Chinese straatprostitutie op volle toeren'

EDB
© BRUZZ
12/01/2023

Het buurtcomité van de Alhambrawijk maakt zich zorgen om de Chinese straatprostitutie. Volgens de bewoners neemt het aantal Chinese sekswerkers toe en zijn er inmiddels al zeker vier adressen bekend waar de vrouwen hun diensten aanbieden.

"Ze zijn doorgaans heel discreet, maar wat ons verontrust, is dat deze praktijken met mensenhandel te maken hebben," zegt Jan Leerman van het buurtcomité. "Uit berichtjes van klanten op gespecialiseerde sites, leiden we af dat klanten kunnen kiezen uit verschillende vrouwen en er steeds adressen bijkomen."

BRUZZ ontdekte een jaar geleden al dat op de trottoirs van de Alhambrawijk steeds meer Chinese sekswerkers verschenen. Op dat moment was er weet van twee adressen waar de Chinese vrouwen hun diensten aanboden. Intussen is dat aantal toegenomen, zo blijkt.

"Van drie adressen wisten we al het bestaan. Een vierde hebben we vrij recent ontdekt, zo'n maand geleden. We zien dat er ook meer Chinese sekswerkers actief zijn in onze buurt. Zeker in december viel het op: wellicht omdat het een periode is waarin meer mannen op zoek gaan naar affectie."

c9e5393e-alhambrawijk.jpg

Volgens Leerman is de straatprostitutie zichtbaarder omdat de sekswerkers hand in hand met hun klanten wel wat afstand afleggen. "We zien hoe ronselaarsters klanten bijvoorbeeld meenemen van aan de Emile Jacqmainlaan tot bijna aan het De Brouckèreplein. Dat is toch al een afstandje. En omdat straatprostitutie een aantal maanden geleden gedepenaliseerd werd, is het veel moeilijker om op te treden."

Comité Alhambra laat weten Pag-Asa, dat slachtoffers van mensenhandel in Brussel begeleidt, te hebben aangeschreven. "Zij zijn op de hoogte van wat er in onze wijk gebeurt, maar ze kunnen pas ingrijpen als een slachtoffer zelf met hen contact opneemt of klacht indient bij de politie, wat niet evident is."

Opvolging

Het Comité laat op Facebook weten ook Brussels burgemeester Philippe Close (PS) te hebben aangeschreven met de vraag een nieuw kader op te stellen voor de Alhambrawijk. "We vragen dat een gedoogzone voor straatprostitutie wordt voorzien, samen met een politiereglement dat GAS-boetes opnieuw zou toelaten indien prostituees klanten ronselen buiten die gedoogzone. De stad belooft binnenkort een concreet antwoord."

Volgens het Comité werd het dossier intussen overgeheveld naar de federale politie. Gevraagd om een reactie, antwoordt de federale politie "momenteel niet te reageren op deze vragen."

Bij monde van de woordvoerder laat het kabinet-Close weten dat zij "regelmatig contact hebben met het comité en de wijk opvolgen." Ook de politie Brussel-Hoofdstad-Elsene meldt de wijk in de gaten te houden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni