| Persoon neergestoken in Alhambrawijk.

Extra politietoezicht in Alhambrawijk na reeks incidenten

AD
© BRUZZ
25/08/2022

Het was de afgelopen weken erg onrustig in de Alhambrawijk. Sinds het laatste incident, een steekpartij afgelopen dinsdag, staat de wijk onder extra politietoezicht. “Het lijkt te werken, afgelopen nacht was het hier heel rustig”.

Dinsdag omstreeks 17.30 uur werd een persoon neergestoken in de Alhambrawijk, op de kruising van de Koopliedenstraat en de Lakensestraat. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis met verschillende messteken, maar verkeerde niet in levensgevaar. Intussen heeft hij het ziekenhuis weer kunnen verlaten. Het onderzoek naar de feiten loopt nog.

Verschillende incidenten

De steekpartij was het laatste van een reeks incidenten in de wijk. Buurtbewoners klagen al een hele tijd over overlast, die volgens het buurtcomité Alhambra “bijna altijd verband houdt met drugs of prostitutie.”

“Vorige week was er een vechtpartij waarbij een dakloze man betrokken was. Hij zorgde al geruime tijd voor overlast”, vertelt Jan Leerman van het buurtcomité.

“Niet veel later ontstond er een gevecht in de Lakensestraat waarbij mensen met alles wat ze te pakken kregen op elkaar begonnen te slaan: verkeersborden, terrastafels... Er werden zelfs appelbomen uit bloembakken getrokken”, vertelt de buurtbewoner.

Gevecht Alhambrawijk

| Gevecht in de Alhambrawijk.

De politiezone Brussel hoofdstad Elsene bevestigt dat zij maandagavond twee oproepen kregen voor vechtpartijen in de Alhambrawijk, maar bij aankomst waren de betrokken personen al verdwenen.

Op basis van de informatie van een buurtbewoner ging de politie op zoek naar betrokkenen, maar dit leverde niets op. Het onderzoek naar de incidenten loopt nog.

Extra politietoezicht

“Via het wijkcomité hebben we bepaalde zaken vernomen over incidenten die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden”, zegt Carole Poncin, woordvoerder van burgemeester Philippe Close (PS). “Op basis daarvan hebben we beslist om de aanwezigheid van de politie in de buurt inderdaad te verhogen.”

De politiezone Brussel hoofdstad Elsene heeft haar ploegen gevraagd om zo maximaal mogelijk aanwezig te zijn in de wijk. Dat lijkt te helpen, want volgens Jan Leeman van het Alhambracomité is de rust sindsdien wedergekeerd.

“Er is inderdaad meer politie dan gewoonlijk”, aldus Leeman. “Afgelopen nacht was het opvallend rustig. Het lijkt dus zeker te werken.”

Volgens Leeman wordt een groot deel van de overlast in de wijk veroorzaakt door krakers. Carole Poncin, woordvoerder van burgemeester Philippe Close, laat weten dat de stad momenteel samen met de politie bekijkt of het mogelijk is om de panden te sluiten.

Gebruikersruimte

Jan Leerman merkt echter ook een positieve evolutie op in de wijk. Volgens de buurtbewoners wordt stilaan duidelijk dat de nieuwe gebruikersruimte Gate een positieve impact heeft op de buurt. “We merken dat de gebruikersruimte ervoor gezorgd heeft dat heel wat ‘anciens’ zijn weggetrokken uit de wijk”, zegt Leerman. “Maar het is wel zo dat nieuwkomers niet meteen de weg vinden naar het centrum. Bovendien kunnen mensen er maar zo’n 40 minuten blijven. We kijken dus uit naar de komst van het dagcentrum voor druggebruikers aan Thurn&Taxis". Die opening staat pas voor 2026 gepland.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni