| Al tien jaar bezoekt de Congolese diaspora het monument op het Rigasquare, een eerbetoon aan de Force Publique (archiefbeeld).

Congolese diaspora herdenkt al tien jaar rol van Congolese soldaten

Glodie Mungaba
© BRUZZ
11/11/2020

Op Wapenstilstand herdenkt de Congolese diaspora ook de rol van Congolese soldaten tijdens WOI en WOII. De herdenking is georganiseerd door de vzw Bakuhsinta bij het Rigasquare in Schaarbeek.

De herdenking van de oudstrijders van de Force Publique (het voormalige Congolese leger, G.M.) is een van de belangrijkste activiteiten van de vzw Bakunshita, die Congolees cultureel erfgoed in de kijker wil zetten. In 2010 vond de herdenking voor het eerst plaats.

Tijdens de officiële feestdag ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog zullen de aanwezigen met een toespraak een eerbetoon houden aan de Congolese oudstrijders die aan de twee wereldoorlogen hebben deelgenomen. De herdenking vindt plaats op het François Rigasquare in Schaarbeek, waar een monument staat ter ere van de Force Publique.

"Met de herdenking willen we eer bewijzen aan al deze oudstrijders als een teken van respect voor hun families en hun nakomelingen," zegt Georgine Dibua, voorzitter van de vzw Bakushinta, die meerdere malen een tentoonstelling over Congolese soldaten tijdens de twee wereldoorlogen heeft georganiseerd. De ceremonie eindigt met het leggen van bloemenkransen door de vzw Bakushinta, partners of politieke partijen die door de organisatie van dit evenement zijn gevraagd.

Sommige soldaten hadden als vrijwilligers op de oproep van België gereageerd, terwijl de andere soldaten onder dwang werden gerekruteerd. "Sommigen hebben na vele jaren van inspanning medailles ontvangen. Ik herinner me het verhaal van een voormalige vrijwilliger die een medaille kreeg toen hij was overleden. De soldaten van de Force Republique zouden van de koloniale staat sporadisch een financiële ondersteuning hebben moeten krijgen. Op het moment van de onafhankelijkheid en tot op de dag van vandaag hebben ze niets ontvangen," vertelt ze.

Georgine Dibua tijdens één van de herdenkingen van de afgelopen tien jaar.

| Georgine Dibua tijdens één van de herdenkingen van de afgelopen tien jaar.

Herdenken

Billy Kalonji komt al jaren naar de herdenking. Hij is mede-oprichter en voorzitter van het Comité Koninklijk Museum Midden-Afrika–Afrikaanse verenigingen (COMRAF). Ook voor hem is het belangrijk om de geschiedenis van zijn voorouders te herdenken. "Het is een manier voor ons om onze geschiedenis door te geven aan de volgende generatie. Door aanwezig te zijn en te blijven vechten zorgen we ervoor dat onze geschiedenis correct wordt geschreven, met of door ons," verklaart hij.

Voor Kalonji zijn er, naast het bezoeken van een monument, nog veel andere manieren om te herdenken. Hij stelt voor om deze verhalen op te nemen in schoolboeken, uitwisselingen, debatten en conferenties te organiseren, net als documentaires en films die dit soort verhalen vertellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , force publique , herdenking , nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni