Congolese diaspora organiseert sit-in voor vrede in Congo

© Les Congolais Debout
| Les Congolais Debout tijdens een eerdere actie.

Les Congolais Debout, een vereniging met leden van de Congolese diaspora, komt zaterdag samen voor een sit-in op het Luxemburgplein. Ze eisen vrede in Congo. "De vrede keert terug als Congolese leiders en de internationale gemeenschap zich ervoor inspannen."

De actie mag doorgaan, ondanks de maatregelen. De organisator verwacht zo'n honderd mensen, zaterdag tussen 14 en 17. Tijdens de sit-in zullen de verschillende verenigingen vragen om de ondersteuning van dokter Denis Mukwege, nobelprijswinnaar voor de Vrede, die vraagt om de uitvoering van het zogenaamde 'Mapping Rapport'.

Dat rapport bevat een lijst van alle misdaden die in Congo zijn gepleegd in de periode van 1993-2003. Om ze te berechten moet een Internationaal Strafhof worden opgericht voor Congo. Dit moet een einde maken aan de straffeloosheid: aan de verkrachtingen, het geweld en de slachtpartijen van de bevolking in de Democratische Republiek Congo.

Passy Nsawela-Bilelo, organisator van dit evenement en afgevaardigde van Les Congolais Debout, hoopt dat de vrede in Congo zal terugkeren. "De vrede zal terugkeren ials de Congolese bevolking dat wil, maar ook en vooral als de internationale gemeenschap en de Congolese leiders werk maken van het VN-mappingrapport. Het is belangrijk dat de schuldigen worden berecht en dat de families van de slachtoffers een morele en materiële schadevergoeding krijgen,” concludeert de financieel inspecteur in Brussel.

Ondanks het overlijden van Sindika Dokolo, de Congolese initiatiefnemer van 'Les Congolais Debout', donderdag in Dubai besloten de organisatoren de sit-in voort te zetten. Het is daarmee ook een eerbetoon aan de man die hield van verandering en een goed politiek beheer van zijn land.

Passy Nsawela-Bilelo
"De vrede zal terugkeren in de DRCongo als de Congolese bevolking dat wil, maar ook  en vooral als de internationale gemeenschap en de Congolese leiders werk maken van het VN-Mapping Report," zegt Passy Nsawela-Bilelo.

Tijdens de actie zullen er ook enkele mensen het woord nemen, zoals Gisèle Madaila, een lokaal gemeenteraadslid van Etterbeek dat zal spreken over seksueel geweld en oorlogsmisdaden. Elena Matundu, voorzitter van de steuncomité van Dr. Denis Mukwege zal het Mapping Report uitvoerig toelichten.

De actie gaat uit van een consortium aan verenigingen, zoals Les Congolais Debout, het steuncomité voor de Nobelprijs voor de Vrede Denis Mukwege, Groupement des Femmes Africaines Inspirantes et Actives (GFAIA) vzw en verschillende bevriende verenigingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?