Gezien: Nobelprijswinnaar Mukwege opereert in Sint-Pietersziekenhuis

EDB
© BRUZZ
30/11/2018

Na afloop legde dr. Mukwege uit hoe de operatie verliep

Hoog bezoek vandaag in het Sint-Pietersziekenhuis. In samenwerking met dokter Cadière opereerde de Congolese gynaecoloog en Nobelprijswinnaar Denis Mukwege er een vrouw die het slachtoffer werd van extreem seksueel geweld. “We bedanken hem voor de samenwerking met ons ziekenhuis.”

“We opereerden een 39-jarige Somalische vrouw die tijdens haar derde zwangerschap brutaal werd verkracht in haar geboorteland,” vertelde dr. Mukwege na afloop. “De operatie verliep goed.”

Dergelijke operaties worden beter door twee artsen dan door één uitgevoerd, liet het ziekenhuis verstaan. Maar dat was niet de enige reden waarom dr. Mukwege op vrijdag in het Sint-Pietersziekenhuis te gast was.

“Vandaag willen we dr. Mukwege ook in de bloemetjes zetten omdat hij de Nobelprijs voor de Vrede won,” aldus de directie. “Daarom belichten we het schitterende werk dat hij verricht en bedanken we hem voor zijn samenwerking met ons ziekenhuis.”

Oost-Congo

De samenwerking tussen het Sint-Pietersziekenhuis en dr. Mukwege ontstond immers al in 2012, toen dr. Mukwege er dokter Cadière, specialist minimale invasieve technieken, leerde kennen.

Sindsdien trekt dokter Cadière vier keer per jaar naar het Panzi-ziekenhuis dat dr. Mukwege in 1999 oprichtte in Bukavu, Oost-Congo. Daar worden slachtoffers van seksueel geweld behandeld. Ook omgekeerd trekken geregeld artsen vanuit Bukavu naar het Brusselse ziekenhuis.

De band tussen dr. Mukwege en België bestaat al langer. In september verkreeg hij nog een eredoctoraat van de Universiteit van Luik. Een paar dagen geleden werd een aula van de ULB naar de dokter vernoemd.

Eind december trekken de Congolezen naar de stembus. De inwoners van de Democratische Republiek Congo verlangen naar "vrije, transparante en geloofwaardige verkiezingen", zegt Mukwege. "Maar daar zijn "weinig tekenen van" in het land," zegt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Samenleving , Denis Mukwege , Cadière , Sint-Pietersziekenhuis , Oost-Congo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni