| Nadat Junior Masudi Wasso werd opgepakt ontstond een brede steunbeweging in België.

Congolese student mag 'na nieuwe elementen in het dossier' België toch binnen

© Belga - BRUZZ
04/10/2021
Updated: 04/10/2021 13.17u

De Congolese student die zich zondag een tweede keer verzette om uitgewezen te worden, mag dan toch in ons land blijven. Dat meldt de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) maandag, "na nieuwe elementen in het dossier". De uitwijzingspogingen zorgden voor ophef en DVZ liet toen weten dat bij de aankomst van de student niet alle binnenkomstvoorwaarden waren vervuld.

Bij zijn aankomst in Zaventem, midden september, bleek immers dat het inschrijvingsgeld aan de UCLouvain niet betaald was en dat zijn reisdoel onvoldoende bewezen was, klinkt het maandag bij DVZ.

Intussen werd maandag bevestigd dat het Congolese ministerie van Buitenlandse Zaken het inschrijvingsgeld van de student overmaakt, en ook de UCL gaf extra informatie door "over de manier en elementen waarop zij beoordeelden dat de student wel degelijk geschikt is en de bedoeling had om aan hun universiteit te studeren".

Daarom krijgt de jongeman nu toch toegang tot het grondgebied, om zijn studies aan te vatten. De voorbije weken zat de student vast in een gesloten centrum. Hij was in beroep gegaan tegen de beslissing van DVZ om hem uit te wijzen, maar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen had DVZ op alle punten gelijk gegeven.

Betoging gaat toch door

Een veertigtal sympathisanten van Junior Masudi Wasso zijn maandag samengekomen aan de Dienst Vreemdelingenzaken op de Pachecolaan in Brussel om te vieren dat de Congolese student België toch binnen mag. Die betoging moest toch doorgaan omdat het niet de eerste keer is. "Dit soort dingen gebeurt al jaren en het is een schande," zegt politiek wetenschapper Maximin Emagna die ter plaatse is. Hij is oprichter van het Negrophobia Observatory in Europe en bestuurder bij antiracismevereniging Mrax.

"Op grond van welke omzendbrief, welk ministerieel bevel, welk koninklijk besluit, welke wet of welke grondwettelijke bepaling kunnen politieambtenaren kennis zodanig beoordelen dat zij tot de conclusie komen dat iemand 'geen student' is?" schrijft hij met juriste Isabelle Minnon in een open brief aan eerste minister Alexander Decroo (Open VLD), staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Uitwijzingspoging mislukt

Vorige week donderdag was er al een eerste poging om de student uit te wijzen, maar die mislukte. Ook de uitwijzingspoging van zondag mislukte. Een twintigtal leden van een steuncomité was aanwezig op de luchthaven van Zaventem, om de andere passagiers van de vlucht richting Kinshasa te sensibiliseren.

De UCL had de uitwijzing van de student al aangeklaagd, en de rectoren van de Franstalige universiteiten hebben in een gezamenlijk persbericht zondag hetzelfde gedaan. "Ze hopen ten zeerste dat de staatssecretaris voor Asiel en Migratie (Sammy Mahdi, red.) gebruik maakt van zijn discretionaire bevoegdheid om Junior Masudi Wasso zijn studies te laten vervolgen in België", aldus de Conseil des recteurs (CRef).

In een persbericht wijst DVZ er verder nog op dat een visum "geen onmiddellijke en automatische toegang" geeft tot het grondgebied. Ook de binnenkomstvoorwaarden moeten vervuld zijn. De student had een visum verkregen op de Belgische ambassade in Kinshasa.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni