Conservatorium schrapt concerten, politici ruziën over restauratie

© FM Brussel
13/03/2013
Het Koninklijk Conservatorium in de Regentschapsstraat schrapt alle concerten tot en met vrijdag wegens waterschade door de smeltende sneeuw. Het podium en de parterre staan onder water, meldt de vzw Conservamus. Intussen bekvechten de federale overheid enerzijds en de Vlaamse en de Franse Gemeenschap anderzijds over wie de restauratie van het gebouw moet betalen.

Smeltwater sijpelt via de glazen overkapping boven de concertzaal naar binnen. Technici hebben geprobeerd met emmers en plastic zeilen de schade te beperken, maar de repetities zijn in elk geval onmiddellijk onderbroken.

Bovendien zijn "voor de veiligheid en het comfort van musici en bezoekers" ook alle concerten geannuleerd. Het Conservatorium probeert zoveel mogelijk optredens te verplaatsen naar andere zalen.

De vzw Conservamus grijpt het incident aan om nogmaals aan te dringen op "een spoedige oplossing om dit beschermd historisch monument te redden van de aanhoudende verwaarlozing".

"Het gebouw is niet geïnteresseerd in politieke discussies. Er moet gehandeld worden. Voor de kerstvakantie hebben de Vlaamse en de Waalse regering beslist om het dossier prioritair te behandelen maar ondertussen zijn we weer drie maanden en zoveel winterprikken verder", zegt departementshoofd Peter Swinnen.

Vlaamse en Franse Gemeenschap doen oproep aan federale overheid
Intussen bekvechten woensdag ook via de media de federale overheid enerzijds en de Vlaamse en de Franse Gemeenschap anderzijds over wie de restauratie van het gebouw moet betalen. Ter herinnering: de federale overheid is eigenaar van het gebouw, de twee Gemeenschappen zijn de voogdijoverheid voor de twee conservatoria. Eerder al diende de Koningin Elisabethwedstrijd, die vroeger deels in het conservatorium plaatsvond, uit te wijken door de slechte staat van het gebouw.

In een gemeenschappelijk persbericht zeiden de Vlaamse en de Franse Gemeenschap "samen te bekijken met de twee conservatoria hoe de Regie der Gebouwen in gebreke kan gesteld worden omdat ze hun eigenaarsverplichtingen niet nakomen", aldus Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A). "We bekijken ook hoe we vergoedingen kunnen vorderen voor de schade die de conservatoria lijden."

"Ik roep samen met mijn Franstalige collega minister Jean-Marc Nollet (Ecolo) de federale regering op om snel een duidelijk standpunt in te nemen over de rol die ze willen opnemen in de renovatie", aldus Pascal Smet. "Blijkbaar is er daarover nog geen eensgezindheid en is dat een van de redenen waarom dit zo lang aansleept."

Verheirstraeten: 'Iedereen moet duit in zakje doen'
Maar federaal staassecretaris Servaas Verheirstraeten (CD&V) is het daar helemaal niet mee eens. "Beide gemeenschappen gebruiken het gebouw al 32 jaar lang, gratis. Intussen is het gebouw achteruitgegaan", zegt hij aan tvbrussel. "We zijn met de Regie der Gebouwen bereid om onze verantwoordelijkheid op te nemen en de essentiële reparatiewerken te doen. Maar iedereen moet zijn duit in het zakje doen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie