Consultatiebureaus van agentschap Opgroeien dreigen te halveren

© Muuselabs
| Spelende kinderen (archief)
Updated: 18-12-2021 - 14:22

Het aantal Brusselse consultatiebureaus van het agentschap Opgroeien, het vroegere Kind & Gezin, dreigt bijna te halveren. De erkenningsvoorwaarden voor de Brusselse consultatiebureaus worden gewijzigd en de Vlaamse regering stelt de financiering voor de sector bij.

In de toekomst zouden er nog 11 consultatiebureaus overblijven. Een onbegrijpelijke beslissing volgens Benjumea. De hervorming van de algemene financiering voor preventieve gezinsondersteuning en de wijziging van de erkenningsvoorwaarden noemt hij twee kaakslagen. "De Vlaamse regering voert eenzijdig drastische wijzigingen in, zonder dat daarbij rekening gehouden werd met bedenkingen uit Brussel zelf", stelt Juan Benjumea (Groen), die in de VGC-raad de problematiek aankaartte.

Bevoegd VGC-collegelid en Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) zegt dat er wel degelijk overleg was met de Vlaamse regering, maar dat niet alle voorstellen van de VGC gevolgd zijn. "Het was al snel duidelijk dat Vlaanderen de subisidiestromen wil bundelen in één vzw. Maar door die subsidie aan één vzw toe te kennen hebben we de oplossing nog niet", stelt Van den Brandt.

Benjuma gelooft dat een samenbundeling van de subsidies voordelig kan zijn, maar ziet het nu als een vergiftigd geschenk. "Niet alleen is de financiële steun die ze ontvangen ontoereikend om te voldoen aan de hoge vraag naar gezinsondersteuning, met het geld krijgen ze ook de verantwoordelijkheid om alles te coördineren. Daarmee schuift de Vlaamse regering een kerntaak van zichzelf als overheid af op de organisatie. Het is aan de overheid om een subsidiebeleid uit te tekenen en te coördineren."

Lang proces

Het agentschap Opgroeien laat in een reactie zaterdag weten dat de beslissing niet uit de lucht valt, maar het resultaat is van een lang proces en overleg, zowel met het werkveld als met de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Bovendien gaat de nieuwe subsidieregeling pas in vanaf 2023. In 2022 verandert er in principe niets. De erkenning en subsidiëring van de consultatiebureaus, zoals die vandaag is, wordt met één jaar verlengd, klinkt het.

"Vanaf 2023 zullen de consultatiebureaus deel uitmaken van het nieuwe samenwerkingsverband Huis van het Kind Brussel," verklaart het agentschap. "Het is dus zeker niet de bedoeling om het aantal consultatiebureaus in Brussel op korte termijn te halveren. Wel willen we inzetten op kwaliteitsvolle en toegankelijke dienstverlening."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?