Coronaboete voor behulpzame uroloog

© PhotoNews
| Een politiecontrole (archiefbeeld).

Een Dilbeekse uroloog die eind april met een hulpbehoevende naar het ziekenhuis in Anderlecht reed, kreeg van de politie een coronaboete. Volgens de agenten zag de patiënt er gezond uit en dus maakte de arts geen essentiële verplaatsing. "Maar een gedraaide teelbal behoeft wel degelijk snelle zorg", aldus de uroloog, die de boete betwist en een klacht neerlegde bij het Comité P.

Op maandag 27 april kreeg de uroloog, die anoniem wenst te blijven, een oproep van een patiënt in Dilbeek. Die klaagde over felle pijn aan de testikels. Vermoedelijk kampte de man met een gedraaide teelbal, maar de arts oordeelde dat een echografie uitsluitsel moest brengen. "Omdat dat sneller zou gaan dan een ambulance te bellen, besliste ik hem zelf naar het ziekenhuis Sint-Anna/Sint-Remi in Anderlecht te brengen", aldus de Dilbeekse dokter, die er zelf aan de slag is.

Patiënt zag er gezond uit

Met de hulpbehoevende patiënt op de achterbank reed de arts richting Brussel toen hij op de Stationstraat in Dilbeek werd tegengehouden door de lokale politie. De patrouille controleerde op essentiële verplaatsingen. "Ik legde hen attesten voor, waarvan een van de Orde der Geneesheren", beweert de uroloog. "Na het ziekenhuisbezoek bezorgde ik de politie nog bijkomende documenten, die aantoonden dat ik naar het spoed was gegaan."

Hoewel doktersbezoeken en werkvervoer gezien werden als essentiële verplaatsingen, stelden de agenten een proces-verbaal op. "Ze geloofden mij niet, vonden dat de patiënt er gezond uitzag en oordeelden dus dat het geen spoedgeval was. Ik ben gebonden aan beroepsgeheim en kon dus niet zeggen wat er met de patiënt scheelde", zegt de Dilbekenaar, die nadien zijn weg gewoon vervolgde.

Klacht bij Comité P

De uroloog ontving een boete van 250 euro, maar weigert dat bedrag te betalen. Volgens het parket Halle-Vilvoorde, dat zich baseert op het politieverslag, was de uitleg over de verplaatsing vaag. "Daarom hebben wij besloten een minnelijke schikking voor te stellen", zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. "De arts zal nu de kans krijgen bij de politie een verklaring af te leggen, waarna het parket het dossier opnieuw zal bestuderen om te beslissen of hij voor de politierechter moet verschijnen."

Intussen liet de Dilbeekse uroloog ook al een klacht neerleggen bij het Comité P, de waakhond van de politie, wegens schuldig verzuim. "Ik probeerde gewoon mijn werk te doen. Ik had de boete gewoon kunnen betalen, maar vind het onrechtvaardig hoe ik behandeld word."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?