Coronacrisis duwt vrouwen verder de armoede in

FDK
© Belga
19/04/2021

Als gevolg van de gezondheidscrisis groeit de kloof tussen genders verder. Dat bevestigt het rapport van de Brusselse Raad voor Gelijkheid tussen Vrouwen en Mannen (BRGVM). Vrouwen lopen onder meer een groter risico op armoede, seksueel geweld en mentale gezondheidsproblemen.

Omdat de BRGVM een tekort merkt aan analyses over de genderimpact van de coronapandemie, zette de Raad zelf een onderzoek op poten. Dat werd toegelicht tijdens een webinar aan de hand van 19 cijfers en 19 aanbevelingen voor het Brussels beleid.

Dat de coronacrisis de kloof tussen man en vrouw op de arbeidsmarkt vergroot, was begin maart al duidelijk. Tijdens de eerste lockdown verlieten 4.100 Brusselse vrouwen de arbeidsmarkt om niet terug te keren, terwijl 5.345 nieuwe Brusselse mannen wel tot de markt toetraden.

Daarnaast lopen bedrijven in de zorgsector, waar vrouwen oververtegenwoordigd zijn, een hoger risico om failliet te gaan: ze zijn goed voor een vijfde van de faillissementen in Brussel. Vrouwen die tijdelijk werkloos zijn, verdienden bovendien tot 131,10 euro per maand minder dan mannen.

Die benadeelde positie op de arbeidsmarkt lijkt te leiden tot een hoger risico op armoede: vrouwen lopen maar liefst twee keer zo veel risico als mannen op dat gebied. Vooral eenoudergezinnen, waar in 86 procent van de gevallen een moeder aan het hoofd staat, dreigen in armoede te belanden.

Geweld

Andere alarmerende cijfers gaan over seksueel geweld: negen op de tien vrouwen worden lastiggevallen in de Brusselse openbare ruimte en het lijkt erop dat de crisis dat fenomeen heeft verergerd. De BRGVM wil de strijd tegen seksueel geweld, seksueel gedrag op het werk en tegen intrafamiliaal geweld en vrouwenmoord opgevoerd zien.

Uit cijfers van hulplijn 1712 blijkt dat in de geweldsituaties die gemeld werden het in 92 procent van de gevallen om vrouwelijke slachtoffers gaat. Van de 50 gevallen van seksueel geweld die tijdens het begin van de coronacrisis bij de Brusselse autoriteiten binnen liepen, waren alle daders een man.

Sinds het begin van de crisis steeg het aantal klachten over interrelationeel geweld in het zuiden van Brussel (Ukkel, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde) met 30 procent. In meer dan 80 procent van de voorvallen kent het slachtoffer de dader, wat volgens de Raad bewijst dat het gaat om een “maatschappelijk probleem dat meer preventie vraagt”.

Mentale belasting

Ook lichamelijk en mentaal voelen vrouwen de gevolgen van de crisis. Zo heeft 41 procent van de vrouwen meer last van vermoeidheid, vergeleken met 31 procent van de mannen en ervaart een op de vier vrouwen angststoornissen, tegenover een op de zeven mannen.

Tenslotte ontwikkelde een op de vijf jongeren ernstige geestelijke gezondheidsproblemen en ligt dat cijfer bij meisjes hoger doordat zij vaker ingezet worden als emotionele hulp bij problemen van anderen.

Zowel Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawel Ben Hamou (PS) als minister voor Werk en Beroepsopleidingen Bernard Clerfayt (DéFi) volgden het webinar en noemden de cijfers “helaas weinig verrassend.” Volgens Ben Hamou zullen de genoemde gevolgen van de pandemie en lockdowns nog vele jaren voelbaar zijn en is het aan de beleidsmakers om concrete actie te ondernemen. “Om dat te doen zal de regering de aanbevelingen van de BRGVM in acht nemen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni