Naleving lockdownmaatregelen om het coronavirus in te dijken: verscherpte politiecontroles door politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene

Patrouille tegen seksuele intimidatie blijft beperkt tot twee politiezones

JDH
08/04/2021

Sinds vorige maand voert zowel de politiezone Brussel Noord als de zone Brussel Hoofdstad-Elsene controles uit om seksuele intimidatie op straat aan te pakken. Met succes, want de eerste pv's zijn uitgedeeld. Toch lijken de andere Brusselse zones niet gewonnen voor het idee. "Als onze agenten ongepast gedrag zien, zullen ze verbaliseren. Maar we gaan geen undercoveragenten op straat sturen."

Te veel vrouwen worden nog altijd lastiggevallen. Ze worden op ongepaste wijze nageroepen of uitgescholden. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de vrouwen hier al eens mee te maken heeft gehad. Dat gedrag willen de politiezones Brussel Noord en Brussel Hoofdstad-Elsene nu aanpakken. En hoewel seksuele intimidatie op straat sinds 2014 strafbaar is, en er forse straffen op kunnen staan, worden er maar zeer weinig aangiftes gedaan. In 2019 slechts 71 in heel België. Mogelijk omdat de slachtoffers vaak niet weten dat ze een klacht in kunnen dienen.

De afgelopen maand heeft de politiezone Noord twee keer een grote actie gevoerd om daders op heterdaad te betrappen. Bij de eerste actie werd er niemand beboet, bij de tweede actie twee mannen. Mannen die opmerkingen maakten die niet strafbaar waren werden gesensibiliseerd. Ook Brussel Hoofdstad-Elsene liet begin maart weten agenten in burger in te zetten om mannen die vrouwen lastigvallen op heterdaad te betrappen.

Nog geen actie in de rest van Brussel

Bij de andere politiezones in Brussel willen ze nog geen patrouilles inzetten om specifiek straatintimidatie aan te pakken. De woordvoerder van de politiezone Ukkel/Watermaal-Bosvoorde/Oudergem laat weten dat het probleem bij hen niet groot genoeg is om gericht actie te voeren. Bij politiezone Montgomery klinkt hetzelfde geluid.

Anders is dat in de politiezones West en Zuid. Daar zijn er gekende buurten waar, net als in de Noordwijk, veel vrouwen straatintimidatie ondervinden. Toch wordt daar nog weinig concrete actie ondernomen. “We hebben natuurlijk agenten in burger. Als zij zoiets zien, zullen ze verbaliseren, maar we hebben geen plannen om undercoverteams speciaal hiervoor op pad te sturen”, zegt woordvoerder van de politiezone West Caroline Vervaet. De politiezone Zuid laat weten dat wanneer iemand aangifte doet, ze dat zeker serieus nemen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni