Coronatips: hoe je kan helpen om het virus niet te verspreiden

© Ivan Put

In een dichtbevolkte stad als Brussel kan het nieuwe coronavirus zich makkelijk vermenigvuldigen. Als Brusselaar is het dus essentieel om te weten hoe je kan helpen om de verspreiding van het virus in te perken. We zetten negen onontbeerlijke richtlijnen op een rijtje.

1. Blijf thuis

De meest effectieve manier om verspreiding te voorkomen is door drukke plekken te vermijden. Werk indien mogelijk van thuis uit en hou ook de kinderen thuis.

2. Afblijven

In Brussel geven we elkaar al eens graag een kus. Maar in tijden van Covid-19 is het aangewezen om elkaar contactloos te begroeten. Niet kussen, niet knuffelen en geen hand geven. Een ouderwetse 'hallo' volstaat.

3. Laat de grootouders niet babysitten

Stuur je kinderen niet naar de kwetsbare grootouders, zelfs wanneer je zelf door omstandigheden niet thuis kan blijven. Vraag aan jongere familieleden of vrienden om op de kinderen te letten. Ook scholen bieden opvang aan.

4. Skype met oma

Voor bepaalde bevolkingsgroepen houdt Covid-19 een groter risico in. Vermijd zoveel mogelijk direct contact met personen ouder dan 65 jaar, diabetici, mensen met hart-, long- of nieraandoeningen en personen met een verzwakt immuunsysteem. Maar zorg er ook voor dat ze zich niet te geïsoleerd voelen door hen geregeld op te bellen of door hen hulp aan te bieden.

5. Hou afstand

Anderhalve meter is de regel. Naar de winkel of naar de kebabzaak kan nog, maar hou afstand van de persoon die voor je in de rij staat.

6. Ga niet naar de speeltuin

Ga gerust met je kind wandelen in het park, maar vermijd speeltuinen en speelpleinen. Alle speeltuinen op Belgisch grondgebied zijn trouwens ook verplicht dicht.

7. Stap achteraan op op bus en tram

Om buschauffeurs te beschermen, vraagt de MIVB om bij bussen en trams de ingang vooraan niet te gebruiken. Het veiligste is om het openbaar vervoer sowieso te vermijden als het kan. Maar als het niet anders kan: stap achteraan op en hou voldoende afstand van je medereizigers.

8. Stel je tandartsafspraak uit

Tandartsen komen in heel direct contact met hun patiënten, en momenteel is er een tekort aan beschermend medisch materiaal zoals mondmaskers. Zolang de tandpijn nog te harden is, is het beter de consultatie bij de tandarts even uit te stellen.

9. Organiseer geen lockdownparty

Dit spreekt voor zich. Sociaal contact moet momenteel zoveel mogelijk worden vermeden, ook thuis. Nodig dus geen vrienden uit voor feestjes, etentjes of zelfs filmavonden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?