© Peter Detailleur | Kristof Pitteurs, hoofdredacteur BRUZZ
Opinie

Edito: We moeten uitblinken in opkomen voor elkaar

Kristof Pitteurs
18/03/2020

Als de voorbije week ons iets heeft geleerd is het wel dit: de burger is in het omgaan met de coronacrisis de politici steeds een stapje voor.

Terwijl sommige politici verkondigden dat ze geen evenementen konden cancelen op basis van een advies, namen de belangrijkste cultuurhuizen hun verantwoordelijkheid en sloten ze de deuren.

Onze politici - ook in Brussel - blonken ondertussen niet echt uit noch in doortastendheid noch in duidelijke communicatie. Minister-president Rudi Vervoort (PS) antwoordde vorige week nog lacherig op onze vraag naar steunmaatregelen voor de economie.

Minister Alain Maron (Ecolo) zaaide met zijn communicatie rond de mogelijke besmetting in het rusthuis La Cambre een dag lang meer verwarring dan duidelijkheid.

"Als er één ding de volgende weken minstens zo belangrijk wordt als handgel en mondmaskers is het wel solidariteit"

Kristof Pitteurs, algemeen hoofdredacteur BRUZZ

Op het moment dat ik dit schrijf, levert een Chinese weldoener mondmaskers die onze artsen en verpleegkundigen zo hard nodig hebben.

Gelukkig maar, want onze overheid had maskers besteld bij een opkoper die zijn beloftes niet kon nakomen. Op het moment dat ik dit schrijf, sluiten verschillende grote bedrijven de deuren. Ook winkelketens zoals Decathlon.

Een lockdown in de feiten dus. Wanneer u dit leest, is misschien al duidelijk of onze overheid ook in deze is gevolgd. Het roept vragen op over de doortastendheid van onze gekozenen. Democratie is in mijn simpele ogen nog steeds dit: om de zoveel jaar stem ik een aantal mensen naar het parlement van wie ik denk dat ze mij en mijn naasten zo goed mogelijk zullen vertegenwoordigen.

Dat ze in mijn plaats de beslissingen nemen die moeten genomen worden. De voorbije dagen is dat niet gebeurd, of namen ze die beslissingen te laat. Laten we als burger het goede voorbeeld blijven geven.

Door thuis te blijven wanneer het kan, door zo goed mogelijk voor onszelf, en vooral voor elkaar te zorgen. Want als er één ding is dat de volgende weken minstens zo belangrijk wordt als handgel en mondmaskers is het wel solidariteit. Zeker in een stad als Brussel waar een grote groep mensen het sowieso al moeilijk heeft.

Een stad ook waar veel ouderen alleen leven en overleven. De eerste initiatieven worden al genomen. Daarover leest u meer op alle kanalen van BRUZZ. Maar laten we de volgende weken en maanden uitblinken in het opkomen voor elkaar. Dan komen we dit wel te boven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Opinie, coronavirus, covid-19, lockdown

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie