'Corrupte' politie-inspecteur mag terug aan het werk

Een politiepatrouille aan het perron van de Thalystrein in het Zuidstation Een politiepatrouille aan het perron van de Thalystrein in het Zuidstation
© PhotoNews
| Een politiepatrouille aan het perron van de Thalystrein in het Zuidstation.
© PhotoNews
| Een politiepatrouille aan het perron van de Thalystrein in het Zuidstation.

Een ontslagen politie-inspecteur van politiezone Brussel Zuid (Vorst, Sint-Gillis en Anderlecht) moet door het korps terug worden aangenomen. De man werd ontslagen nadat hij ervan werd beschuldigd dat hij privégegevens van collega’s zou hebben doorgegeven aan Albanese bendes. De Raad van State heeft nu besloten dat er in de ontslagprocedure fouten werden gemaakt, en de man dus terug aan het werk mag.

De inspecteur in kwestie werd in april 2016 gearresteerd na een huiszoeking op zijn werkplaats en in zijn huis door de federale gerechtelijke politie. Volgens de krant De Standaard werd de man al een tijdje in de gaten gehouden omdat hij, onder andere, informatie over zijn collega’s zou hebben doorgespeeld.

Kafka

In een bizarre twist van het lot viel zijn ontslag, na een lange tuchtprocedure, vlak na het inzweren van het nieuwe schepencollege van Vorst in december 2018. De handtekening van voormalig burgemeester Marc-Jean Ghyssels (PS) op de beslissing maakt deze dus ongeldig.

Maar zelfs als de handtekening van de toen twee dagen ingezworen burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) op het document had gestaan was het ontslag niet juridisch correct geweest, omdat hij de procedure niet van het begin had gevolgd. Roberti liet zaterdag weten aan BRUZZ dat hij geen commentaar op de zaak wil geven.

Volgens de Raad van State is de hele tuchtprocedure ongeldig, en moet de hele periode dat de inspecteur in kwestie niet werd uitbetaald retroactief teruggegeven worden. In afwachting van een definitieve nietigverklaring van het ontslag wordt de beslissing voorlopig geschorst en moet de man terug aan het werk worden gezet.

Controverse na controverse

Volgens De Standaard zeggen de advocaten van de man dat hij op alle strafrechtelijke feiten is vrijgesproken behalve één, en dat deze niet ernstig genoeg is om van een ontslag te spreken. De politievakbond sluit zich daarbij aan. Over welk feit het gaat is niet geweten.

De politiezone Brussel-Zuid wordt al enige tijd geplaagd door schandalen en administratieve fouten. In september kwam nog een vernietigend rapport over de zone boven water, niet toevallig op de vooravond van de verkiezing van de nieuwe korpschef. De aanstelling van de toen verkozen 'vernieuwer' Jurgen De Landsheer loopt bovendien ook vertraging op, nadat bleek dat de beslissing van het politiecollege niet voldoende gemotiveerd was.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?