Courtois: 'Stad Brussel voorloper in zorg voor senioren'

© Photonews
| "Ik ben blij en trots dat de Brusselse zorg voor senioren een echt voorbeeld is op Europees vlak," zegt schepen Alain Courtois (MR) (links op de foto)

In het stadhuis van Brussel heeft Brussels schepen van Senioren Alain Courtois woensdagavond drie dagen van uitwisseling met Europese partners rond het thema thuishulp en -zorg voor senioren geopend. Het netwerkproject kadert in het Europese project DARE (Domiciliary Assistance REvisited through Integrated Services).

De stad Brussel wordt gezien als een voorloper in de zorg voor senioren en gaat de vergrijzing actief tegen met haar Dienst voor Hulp aan Brusselse Senioren (DHBS). De dienst zal haar ervaringen nu gedurende drie dagen lang delen met collega's uit Frankrijk, Portugal, Italië en Roemenië.

"Ik ben blij en trots dat de Brusselse zorg voor senioren een echt voorbeeld is op Europees vlak", vertelt schepen Courtois. Woensdagavond stelde de DHBS meteen haar wijkprojecten voor aan haar Europese partners.

Binnen dat project zorgt de dienst voor een hulp- en interventiesysteem met een beurtrol onder de verschillende medewerkers en geëngageerde senioren om het routinematige aspect van hulpverlening te vermijden. Zo worden per wijk kleine zorg- en hulpnetwerken gecreëerd. Aangezien het leven van een ouder persoon zich binnen een straal van 300 tot 500 meter afspeelt worden de verschillende hulpstructuren hieraan aangepast.

Technologie maakt daar volgens schepen Courtois een belangrijk onderdeel van uit. "Ook de diensten moeten digitaliseren. We moeten klaar zijn om aan deze senioren een digitale waarde te geven en geen breuk in hun leven te veroorzaken met de maatschappij", aldus Courtois.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?