De Brussels kerstmarkt trok vorig jaar ongeveer drie miljoen bezoekers.

Crisiscentrum: ‘Kans is miniem dat Winterpret zal doorgaan’

ZM
© BRUZZ
20/10/2020
Updated: 20/10/2020 07.48u

Wettelijk gezien kunnen er in ons land geen kerstmarkten of winterdorpen meer doorgaan en dat nog tot 19 november, zo staat het in het Ministerieel Besluit dat de basis legt voor de verstrengde coronamaatregelen. Hoewel burgemeester Close voet bij stuk lijkt te houden om Winterpret te laten doorgaan, noemt het Nationaal Crisiscentrum dat scenario onrealistisch.

Winterpret, een evenement dat vorig jaar nog rond de drie miljoen bezoekers trok, gaat normaal gezien van start op 27 november. Vanaf vandaag zijn kerstmarkten verboden, maar die regel kan vanaf 19 november herbekeken worden. “Momenteel kan Winterpret dus nog doorgaan, maar ik leg de nadruk op momenteel. De kans is heel groot dat kerstmarkten en winterdorpen ook na deze maand verboden zullen blijven, maar daarvoor moeten we de evolutie van de pandemie nog afwachten”, zo klinkt het bij Yves Stevens, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum.

Geen markt, wel evenement

Het kabinet van schepen voor Grote evenementen Delphine Houba (PS) staat in voor de organisatie van Winterpret en gaf aan de vooravond van het Overlegcommité afgelopen vrijdag nog te kennen dat de editie van dit jaar niet als 'markt', maar als evenement zou doorgaan.

Daarbij zouden aanpassingen gemaakt worden om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen, zoals een spreiding van de standen en een verlaagde circulatie van bezoekers. Op die manier zou het jaarlijks evenement misschien toch kunnen doorgaan zonder het Ministerieel Besluit te schenden.

"We volgen de ontwikkelingen nauwlettend op. Tot op heden zijn kerstmarkten verboden tot half november", zegt de Brusselse cultuurschepen. "Het organiseren van zo'n belangrijk evenement als Winterpret, vereist wekenlange voorbereiding. We blijven evalueren hoe we een evenement van dergelijke omvang kunnen organiseren."

Standhouders van Winterpret kunnen hun plek al reserveren met een aanbetaling als bevestiging, maar hoeven enkel de verdere factuur te betalen als Winterpret effectief doorgaat. Zo niet worden alle stortingen terugbetaald.

Burgemeester Philippe Close (PS) gaf vorige weken al aan “te zullen vechten voor Winterpret”. Zelfs nu het Ministerieel besluit kerstmarkten en winterdorpen letterlijk verbiedt en consumpties sowieso verboden zijn op markten, reageert zijn woordvoerster Wafaa Hammich nog afwachtend. “Het is nog te vroeg om hierop te antwoorden. We gaan bekijken wat mogelijk is en wat niet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Winterpret , Crisiscentrum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni