| De vzw CyCLO kijkt welke onderdelen van de vergeten fietsen nog bruikbaar zijn.

‘Hoe langer een fiets rijdt, hoe duurzamer hij wordt’, zo redeneert de Brusselse vzw CyCLO. Al twintig jaar herstelt de organisatie fietsen, schenkt ze verouderde exemplaren een nieuw leven en leren fietsers er zorg dragen voor hun fiets.

Het CyCLO-punt in een voormalige buurtcinema op de Vlaamsesteenweg groeide uit tot een iconisch fietsatelier. Het sleutelen van een handvol medewerkers leidde tot de oprichting van de officiële vzw in 2003. Vier jaar later opende CyCLO het allereerste Fietspunt van België in het Brusselse Noordstation. Vandaag zijn er zes van die punten: samen staan ze in voor meer dan 16.000 herstellingen per jaar (2022).

Wat doet CyCLO?

Vandaag telt het CyCLO-team zo’n zeventig leden, waarvan er een dertigtal meedraaien in het socio-professioneel inschakelingstraject DyNAMO. Door hen op te leiden tot fietsmecaniciens vergroot het traject de kansen van deelnemers op de arbeidsmarkt. Recent lanceerde DyNAMO nog een vooropleiding specifiek voor vrouwen.

Naast fietspunten heeft CyCLO ook een opleidingsatelier in Molenbeek en een DIY-atelier waar jaarlijks meer dan duizend DIY-sessies en vijftig groepslessen doorgaan. De vliegende ploeg van Cyclolokal zet nog eens zo’n vijftig lokale samenwerkingen per jaar op poten.

ReBike is de nieuwe verzamelnaam voor de circulaire activiteiten van het fietsdepot en het productieatelier in Schaarbeek, waar jaarlijks zo’n 450 opgeknapte fietsen naar buiten rijden. ReBike heeft intussen ook een (web)shop, waar je refurbished fietsen kunt kopen.

Sinds twee jaar kan je in Fietspunt Centraal terecht voor herstellingen aan je elektrische fiets. Daarnaast trekt CyCLO de kar van partnerproject Solidaire Velo en bracht de vzw met CycloLokal al 34 lokale fiets-brocantes, tien herstelposten en een extra buurtatelier (Jette) naar de Brusselse wijken.

#cyclofantour

Ter ere van hun twintigjarig bestaan organiseert de vzw een #cyclofantour. Deelnemers maken kans op een fiets en andere fiets-hebbedingen. Meedoen kan door 1 van de 350 stickerkaarten op te halen in een CyCLO fietsatelier, langs te gaan bij de zeven deelnemende ateliers, een antwoord te formuleren op de vraag die er uithangt en zo je stickerkaart te vervolledigen.

Vrijdag 27 oktober zet CyCLO de kers op de verjaardagskaart tijdens de Critical Mass van oktober. Die passeert langs verschillende CyCLO-ateliers en is een eerbetoon aan alle fietsmecaniciens die zich de afgelopen twintig jaar over de Brusselse fietsen hebben ontfermd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , vzw CyClo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni