| Cyclo vzw werft 7 mensen aan met dank aan de steunmaatregel.

Brussel trekt 30 miljoen uit om kwetsbaren aan jobs te helpen

TRO
© BRUZZ
18/03/2021

De Brusselse regering trekt 30 miljoen euro uit om 1.200 kwetsbare werklozen aan het werk te krijgen in 125 sociale ondernemingen. Dat kondigt het Brusselse werkgelegenheidskantoor Actiris aan.

Via Ecosoc, zoals het tewerkstellingsprogramma heet, moeten vooral de Brusselaars die het verst van de arbeidsmarkt afstaan aan werk geholpen worden. Het gaat om laaggeschoolden, langdurig werkzoekenden of jongeren. Maar ook ex-gedetineerden of mensen met een handicap komen in aanmerking.

"Volgens het principe 'niemand is werkonbekwaam' heeft de Brusselse regering een aanzienlijk budget vrijgemaakt om 1200 jobs te creëren die Brusselaars de kans geven om nieuwe vaardigheden te verwerven die hen weer naar de klassieke arbeidsmarkt leiden,” zegt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (Defi).

33.000 euro per jaar

125 erkende sociale ondernemingen dienden succesvol een inschakelingsprogramma in. Daarin beschreven zij op welke manier zij mensen uit de doelgroep vaardigheden kunnen aanleren. Zij krijgen 33.000 per jaar in de eerste twee jaar of 10.000 euro in de eerste vijf jaar aan subsidie wanneer zij iemand uit de doelgroep aannemen. In totaal gaat het om 1.200 arbeidsplaatsen.

Cyclo vzw, een sociale onderneming die fietsen in Brussel promoot, nam al 7 nieuwe werknemers in dienst. “We zijn ervan overtuigd dat werkzoekenden opleiden op de werkvloer hun vaardigheden en zelfvertrouwen vergroot”, zegt Nadia Belalia van Cyclo. "Door de maatregel kunnen we nieuwe krachten aanwerven die gemotiveerd zijn om dit avontuur aan te gaan: werken én een opleiding volgen voor hun beroep van morgen."

Grégor Chapelle, directeur-generaal van Actiris besluit optimistisch over het plan. Hij zegt dat er drie vliegen in een klap mee worden gevangen: "We dragen zorg voor de meest kwetsbare werkzoekenden, die nieuwe sociale diensten kunnen aanbieden én milieu-innovaties kunnen ondersteunen waar onze stad en planeet zo nood aan hebben."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni