Cyclovia zet gewestelijke fietsroutes in de kijker

© Saskia Vanderstichele
Voor de tweede jaargang verhuist Cyclovia van het centrum naar de andere Brusselse gemeenten. "In de binnenstad is er ondertussen heel wat veranderd ten voordele van fietsers", zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen), die deze keer de gewestelijke fietsroutes wil promoten.

Tijdens de eerste Brusselse Cyclovia kregen fietsers een parcours door de binnenstad, van het kanaal tot het Jubelpark. Dit jaar zijn er vier Cyclovia's, telkens in een ander deel van het gewest.

"Dit jaar willen we de Gewestelijke Fietsroutes onder de aandacht brengen", zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen). "In de binnenstad is er ondertussen immers heel wat ten goede veranderd voor de fietsers. Denk maar aan de fietspaden op de centrale lanen. We hopen vooral dat de buurtbewoners de snelle en veilige fietsverbindingen gaan ontdekken en daarna blijven gebruiken."

Het netwerk van gewestelijke fietsroutes (GFR's) moet over enkele jaren het hele gewest bestrijken, goed voor meer dan 250 kilometer bewegwijzerde fietsvriendelijke wegen. De bestaande en geplande routes zijn te vinden op mobielbrussel.be/fiets

Cyclovia is er elke derde zondag van de maand, van juni tot oktober. Behalve op 16 september want dan vindt de Autoloze Zondag plaats in het kader van de Week van de Vervoering (16 tot 22 september).

De vier Cyclovia's:
- 17 juni, GFR 11: Langs Ganshoren, Berchem, Koekelberg en Molenbeek. Animatiedorp aan de Graaf van Vlaanderen.
- 15 juli, GFR 1: Langs Evere, Schaarbeek en Sint-Joost. Animatiedorp op het Sint-Joostplein.
- 19 augustus, GFR 6: Langs Ukkel, Elsene en Sint-Gillis. Animatiedorp op het Sint-Gillisvoorplein.
- 21 oktober: Ringweg: Langs Brussel-Stad, Jette, Molenbeek, Anderlecht, Koekelberg. Animatiedorp op het Muntplein

Animatie
Langs het parcours zijn er een heleboel activiteiten voor groot en klein. Zo kan hele gezin deelnemen aan de grote Fietszoektocht. Dat is een quiz die jong en oud op een speelse manier uitnodigt om de omgeving rond de fietsroutes te ontdekken.

Daarnaast zijn er ook muziekoptredens en tal van randanimaties die op de een of andere manier met fietsen of mobiliteit te maken hebben. Zo is er een 'pimp your bike'-sessie, voor de fiets, een BMX-demonstratie op een halfpipe of een romantisch ritje in een riksja.

Brusselaars kunnen dit jaar ook zelf een animatie op poten zetten, de zogenaamde 'Cyclostop'. Dat kan bijvoorbeeld een standje zijn met versnaperingen voor de deelnemers, een rondleiding op de fiets langs bijzondere plekken in hun wijk of iets volledig anders. De Cyclostops worden dan via de website, Facebook en Twitter bekend gemaakt.

Ook de Brusselse fietsverenigingen Pro Velo, GRACQ, CyCLO en Les Ateliers de la rue Voot zijn aanwezig. Wie zelf geen fiets heeft, kan bijvoorbeeld bij Pro Velo voor 12 euro een fiets huren, of voor 9 euro een kinderfiets.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?