Doucheflux sluit tijdelijk na geweld, ook andere organisaties trekken aan alarmbel

MVDH, RF
© BRUZZ
04/05/2023
Updated: 05/05/2023 19.01u

De vzw Doucheflux kondigde donderdag de uitzonderlijke sluiting van haar dagcentrum aan vanaf vandaag tot 10 mei. De beslissing werd noodgedwongen genomen omwille van 'excessief en herhaaldelijk geweld tegen het personeel' en 'een gebrek aan begeleidend personeel om de steeds complexere situaties die zich dagelijks voordoen te beheren'.

Het dagcentrum van Doucheflux biedt al sinds 2011 hulp aan mensen in de meest precaire situaties nabij het Zuidstation, waaronder ook dakloze jongeren. "Daarvoor moet je tegen een stootje kunnen", zegt Doucheflux-directeur Laurent d’Ursel, “maar er is een limiet”.

De laatste maanden stapelden de incidenten zich op, waardoor de veiligheid van het personeel en de bezoekers van het dagcentrum onder druk kwam te staan. “Vroeger hadden we gemiddeld drie keer per maand met geweld te maken, maar de laatste 6 tot 12 maanden is dat zwaar verergerd”, aldus d’Ursel. Als er messen worden getrokken en flessen worden gebroken om medewerkers mee aan te vallen, dan wordt dit een andere job die de onze niet meer is.”

Voor het eerst in zes jaar activiteit neemt de vzw daarom de moeilijke beslissing om haar dagcentrum tijdelijk te sluiten. Dit om de veiligheid van iedereen te garanderen, haar teams de gelegenheid te geven om uit te rusten en na te denken over oplossingen voor deze situatie.

Reflectie

Op 9 mei organiseert Doucheflux een reflectiemoment met de andere vzw’s en belanghebbenden in de Zuidwijk. De organisatie wijst er daarbij op niet de eerste in de sector te zijn die recent moest sluiten vanwege escalerend geweld. "Deze situaties weerspiegelen helaas bredere problemen in Brussel, waaronder onderfinanciering, verzadiging van onthaalstructuren en uitputting van de werknemers", klinkt het.

Op het niveau van de hulpbehoevenden speelt daarnaast ook onder meer een gebrek aan betaalbare huisvesting en de verslechtering van alcohol- en drugsproblemen in de samenleving, aldus de vzw.

"Wij willen de organisaties in de Zuidwijk nu samenbrengen om aan de alarmbel te trekken en na te denken over de maatregelen die genomen moeten worden", zegt d'Ursel. Hij hoopt daarbij ook de gemeentelijke en regionale autoriteiten alsook de politie bij die zoektocht naar oplossingen te kunnen betrekken.

“Dit is een complex probleem waar op een hoger niveau over moet worden nagedacht", klinkt het. "Wij kunnen dit niet meer alleen aan. Specifiek Doucheflux heeft minstens vier extra werknemers nodig, maar ook andere organisaties hebben nood aan specifieke hulp om hun werk te kunnen verderzetten."

Volgende week komen alle betrokken organisaties samen om te bespreken hoe het nu verder moet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni