| Het pand in de Longtinstraat 44 in Jette is sinds het begin van de coronacrisis gekraakt.

Damiaanactie verontwaardigd door houding Gewest over kraakpand Jette

HD
© BRUZZ
19/12/2020

Volgens Damiaanactie toont het Gewest een “beschamend gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel” over de situatie in het kraakpand in Jette. In het gebouw in de Longtinstraat wonen sinds de eerste lockdown ongeveer 150 à 180 mensen. Damiaanactie wil dat het Gewest de verantwoordelijkheid over het kraakpand overneemt, maar volgens de vzw weigert minister president Rudi Vervoort (PS) die op te nemen.

Volgens Damiaanactie hebben zij, op advies van de lokale overheid, gevraagd aan het Gewest om de verantwoordelijkheid van de site over te nemen via een tijdelijke overeenkomst. Vervoort zou dit hebben geweigerd voor er een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is en er enkele onderhouds- en herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. Zeynep Balci, woordvoerster van het kabinet Vervoort, wou niet reageren “om het lopende overleg alle kansen te geven”.

Damiaanactie probeert sinds oktober het kraakpand te ontruimen, die werd 30 oktober bevolen door een rechter maar voor de ontruiming plaats kon vinden werd er een gewestelijk verbod op uithuiszettingen ingevoerd. De situatie in het kraakpand is niet goed, maar er is nog geen alternatief gevonden voor de mensen die er wonen. Het kabinet van minister voor Daklozenopvang Alain Maron (Ecolo) is in overleg met de eigenaars van enkele grote leegstaande panden.

Overheidstaak of niet?

“Er liggen reeds enkele weken verschillende opties op tafel, waaronder opvangplaatsen in Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek en Koekelberg. De Brusselse overheden blijken echter niet in staat te zijn om gepast onderdak te voorzien voor de krakers,” schrijft de vzw.

Damiaanactie zegt teleurgesteld en verontwaardigd te zijn door het Gewest: “Men slaagt er niet in om de krakers elders op te vangen, men verhindert dat de krakers uit het gebouw worden geëvacueerd, maar men weigert de verantwoordelijkheid voor de situatie en de risico’s zelf te dragen. Als non-profit organisatie die zich inzet om armoedeziektes over de hele wereld te bestrijden, hebben we niet de capaciteit noch de middelen om dit soort van overheidstaken op te nemen,” schrijft directeur Ludo Van den Kerckhove.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving , Kraakpand Jette , Longtinstraat 44 , damiaanactie , Rudi Vervoort , Alain Maron , kraakpand

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni