5 jaar BRUZZ

De beelden die de BRUZZ-redactie zijn bijgebleven

© BRUZZ
24/04/2021

Vijf jaar BRUZZ: dat zijn ook enorm veel straffe foto's en beelden die onlosmakelijk verbonden zijn met Brussel. Onze redacteurs selecteerden een foto die hen altijd is bijgebleven. Van de afbraak van Océade over het broederschap tussen Zwangere Guy en Marc Didden.

Ondertekening overeenkomst Neo 1 consortium Unibail-Rodamco

Een stad van maquettes

De keuze van Peter Dhondt, infograficus en fotoredacteur

 • Wie/wat? Het toenmalige stadsbestuur zet de handtekeningen onder het grootschalige Neo-project op de Heizel.
 • Wanneer? 8 december 2014
 • Een beeld van: PhotoNews

Deze foto dateert van 2014, maar zou in de voorbije vijf jaar nog erg veel opduiken. Het stadsbestuur ondertekent de plannen voor Neo, een groot stedenbouwkundig project op de Heizel. U herkent aan de linkerkant toenmalig schepen Alain Courtois (MR) en rechts de gevallen burgemeester Yvan Mayeur (PS), die moest aftreden na het Samusocial-schandaal. Ook Alain Courtois heeft afscheid genomen van de politiek, na een jarenlange strijd voor het Eurostadion dat er uiteindelijk nooit zou komen. Ook het Neo-project op de Heizelsite is vandaag nog steeds niet meer dan een maquette. Maar huidig burgemeester Philippe Close (derde van links) is ook vandaag nog de grote voortrekker van het project voor een groot congrescentrum, een winkelcentrum, een hotel en grote nieuwe woonwijk op de Heizel.

1750 oceade

De laatste zomer van Océade

De keuze van Saskia Vanderstichele, fotografe

 • Wie/wat? Directeur Thierry Meeùs aan de glijbanen van Océade, het enige openluchtzwembad in Brussel, dat de deuren moest sluiten.
 • Wanneer? 13 juni 2018
 • Een beeld van: Saskia Vanderstichele

Heel Brussel was verknocht aan Océade. En al zeker directeur Thierry Meeùs, die jarenlang streed voor het behoud van het waterpark, maar uiteindelijk het pleit verloor. Océade moest wijken voor de ambitieuze bouwplannen van de Brusselse overheden op de Heizel. Desondanks werd het laatste zomerseizoen een van de meest succesvolle ooit. Voor de foto klom Meeùs zelfs in pak tot op de hoogste glijbaan. Océade werd uiteindelijk eind oktober 2018 afgebroken. De kleurrijke glijbanen werden opgekocht door een Roemeens bedrijf.

1750 FOTO dubbel

Dubbel genieten na eerste lockdown

De keuze van Ivan Put, fotograaf

 • Wie/wat? De terrassen aan de Beurs mogen weer open na de eerste lockdown.
 • Wanneer? 10 juni 2020
 • Een beeld van: Ivan Put

Op 13 maart 2020 om middernacht moeten cafés en restaurants toe in de eerste lockdown. Drie maanden later tref ik bij de heropening deze twee mannen aan op een terras vlak bij de Beurs. Niet alleen hun groot glas bier is nog identiek gevuld tot aan de nok, ook hun hele outfit en look zijn vrijwel identiek. Een beeld dat Brussel in al zijn maffe diversiteit weergeeft. Intussen zijn de cafés alweer een half jaar gesloten. Heeft iemand nog een idee hoe die versgetapte pint bij Martine van den Daringman smaakt?

1750 180925 Brussel (afbraak Parking 58) 124

De keuze van Robbe Petitjean, radiopresentator

 • Wie/wat? De afbraakwerken van het iconische Parking 58-gebouw laten een gapend gat achter in de stad.
 • Wanneer? 27 september 2018
 • Een beeld van: Mikaël Van Eeckhoudt

Parking 58, een waar begrip voor elke Brusselse jongere, was veel meer dan een parkeertoren, maar eentje die niet bestand was tegen de plannen voor een nieuw administratief centrum van de Stad. De afbraak stond symbool voor het einde van een belangrijk deel van mijn tienerjaren in deze stad. Wij hadden als achttienjarigen geen geld om op café te gaan. Samen pinten drinken op het dak van Parking 58 en tegelijkertijd genieten van een prachtig en gratis uitzicht op de stad: een hemelse tijd. ’t Voelt ook een beetje aan als een Brussel dat niet meer bestaat. Een stad waar een uitzicht tegenwoordig geld kost.

1750 CONGO Henry Bukasa 3

| Henry Bukasa.

Zestig jaar Congolese onafhankelijkheid in één persoon

De keuze van Jasmijn Post, redacteur

 • Wie/wat? Henry Bukasa groeide op in Congo onder Belgisch koloniaal bewind, kwam naar Brussel om er te studeren en bleef hier.
 • Wanneer? 24 juni 2020
 • Een beeld van: Saskia Vanderstichele

De Congolese gemeenschap is zo groot in Brussel, en haar geschiedenis zo pijnlijk verweven met de geschiedenis van dit land, dat BRUZZ een speciaal magazine wijdde aan de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Het interview met Henry Bukasa, dan 82 jaar, was een van de meest bijzondere ontmoetingen in mijn tijd bij BRUZZ. Het gesprek duurde vijf uur – langer dan alle andere interviews daarvoor – en er waren eigenlijk genoeg verhalen om een boek mee te vullen. Op deze sprekende foto ziet Bukasa eruit zoals ik hem me herinner: onberispelijk en met een kritische, maar genuanceerde blik. Zijn ogen zijn op de verte gericht. Ik stel me voor hoe nog talloze verhalen door zijn buitengewone geheugen buitelen.

1750 Les Myballes Doris Nathalie Bokonga4

Les jumelles du futur

Le choix de Sophie Soukias, rédactrice

 • Qui/quoi? Les Mybalés s’apprêtent à présenter leur première création au KVS dans le cadre du festival Lezarts Danses Urbaines.
 • Quand? 27 octobre 2017
 • Une photo de: Saskia Vanderstichele

« Inspirantes ». C’est le mot qui me vient à l’esprit quand je pense au duo de danseuses Les Mybalés (« deux» en lingala). Et ça n’est pas seulement parce que, moi aussi, je suis née avec un double. Même si c’est ce qui m’a précipitée au KVS pour voir leur première création À travers l’autre, programmée au théâtre flamand après une première dans le cadre du festival Lezarts Danses urbaines. J’allais être bouleversée par leur approche à la fois sensible et envoûtante de la gémellité. En plus d’être une fierté nationale (elles arpentent les plus grands battles internationaux dans la catégorie house dance et afro house), Doris et Nathalie Bokongo Nkumu représentent cette nouvelle génération d’artistes combinant avec puissance hip-hop, danse traditionnelle africaine et danse contemporaine, dans la lignée de la chorégraphe bruxello-londonienne Alesandra Seutin. Bref, les danseuses de demain.

1750 Zwangere Guy Marc Didden2

‘Jij hebt veel smiles op mijn bakkes gebracht’

De keuze van Tom Zonderman, redacteur

 • Wie/wat? Brusselse bazen Marc Didden en Zwangere Guy verbroederen op een terras in de Vlaamsesteenweg.
 • Wanneer? 27 maart 2019
 • Een beeld van: Heleen Rodiers

“Via zijn boek ben ik op reis kunnen gaan in mijn eigen stad,” vertelde Zwangere Guy aan Marc Didden toen de twee monstres sacrés van de hoofdstedelijke cultuurscene elkaar twee jaar geleden aan de kloeke borst drukten, halverwege de Vlaamsesteenweg. Met zijn debuutalbum Wie is Guy? had Zwangere Guy zich net tot rapkeizer van Brussel gekroond, en toen hij voor één dag gasthoofdredacteur werd bij BRUZZ, vroeg hij of hij op date mocht met zijn spirituele vader. Lang voor we allemaal verplicht op reis moesten gaan in onze eigen achtertuin, had de Brusselse flaneur met zijn ode aan zijn adoptiestad 'Een gehucht in een moeras' de rapper met andere ogen naar zijn geboortegrond doen kijken. De stad waar Gorik van Oudheusden Zwangere Guy werd, waar hij veel ellende doorstond en uiteindelijk ook veel glorie oogstte. “Plots zag ik zaken die ik nooit eerder had gezien,” vertrouwde Zwangere Guy M Diddy toe, leunend op diens wandelstok. “Jij hebt veel smiles op mijn bakkes gebracht.”

1750 Vandekeybus en De Keersmaeker3
1750 Vandekeybus en De Keersmaeker

A duet of dance giants

As picked by Heleen Rodiers, graphic designer and photographer

 • Who? The two choreographers Anne Teresa De Keersmaeker and Wim Vandekeybus meet in connection with the Day of Dance.
 • When? 22 April, 2016
 • Photographer: Saskia Vanderstichele

This cosy get-together of Anne Teresa De Keersmaeker and Wim Vandekeybus on the Grote Markt/Grand-Place could be viewed (and read about) exactly five years ago in the first edition of BRUZZ. The fact that we were able to catch these two stalwarts of the Brussels dance scene for a double interview was already in itself great. But the photos that our photographer Saskia Vanderstichele was able to take of the two of them took the story to a higher level. Figuratively and literally. The shoot was completed in five minutes, because Anne Teresa De Keersmaeker was late and Wim Vandekeybus had to leave urgently. Jokingly, he said: “When she gets here, I’ll throw her up in the air.” No sooner said than done! De Keersmaeker opened up in no time. Vandekeybus’s spontaneous action and the quickness of our photographer’s reaction resulted in iconic images that simply make you happy.

Peter Dhondt, Saskia Vanderstichele, Ivan Put, Robbe Petitjean, Jasmijn Post, Sophie Soukias, Tom Zonderman en Heleen Rodiers maakten een kueze uit 5 jaar beelden op de BRUZZ-kanalen

| Peter Dhondt, Saskia Vanderstichele, Ivan Put, Robbe Petitjean, Jasmijn Post, Sophie Soukias, Tom Zonderman en Heleen Rodiers maakten een keuze uit 5 jaar beelden op de BRUZZ-kanalen.

5 jaar BRUZZ

Op 20 april 2021 blaast BRUZZ vijf kaarsjes uit. Op deze mooie verjaardag blikken we terug én vooruit op alle BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , 5 jaar BRUZZ

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni