De Bûûmdroegers kozen 'Meyboom' voor dit jaar

buumdragers.jpg
© Grese Tepit
| De Bûûmdroegers poseren in het Ter Kamerenbos.
© Grese Tepit
| De Bûûmdroegers poseren in het Ter Kamerenbos.

De Brusselse folkloregroep De Bûûmdroegers heeft deze donderdag in het Ter Kamerenbos de boom uitgekozen die ze dinsdag in het centrum zullen planten. De folkloristische traditie van het planten van de Meyboom gaat al eeuwen mee. Ook dit jaar is de boom met zorg uitgekozen. "Hij moet tussen de 600 en 650 kilogram wegen, en veel bladeren hebben.”

Dinsdag zal de boom om 8 uur 's ochtends worden gekapt en vervolgens aan zijn vreugdevolle optocht door het historische centrum van Brussel beginnen. Op de hoek tussen de Zandstraat en de Broekstraat wordt hij geplant. En dat vóór 17 uur, zoals de traditie voorschrijft. "Het is een prachtige boom dit jaar", zegt de voorzitter van de vereniging aan La Dernière Heure. Hij heeft in de loop van zijn leven al meer dan zestig exemplaren gezien.

Er bestaan verschillende legendes over het ontstaan van de traditie. Misschien wel de bekendste is die over de bruiloft van een Brusselse dame en een Leuvenaar. "De families van de pasgehuwden hadden ruzie op het feest, maar de vrede tussen de twee partijen werd hersteld. Om de onenigheid definitief weg te werken, werd elk jaar een boom geplant ter nagedachtenis van deze gebeurtenis," klinkt het bij de Gezellen van de Sint Laurentius, die de traditie doen voortleven.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?