Ongeloof in Brussel de dagen na de aanslag metrostation Maalbeek op 22 maart 2016

| Ongeloof in Brussel de dagen na de aanslag metrostation Maalbeek op 22 maart 2016.

De Croo woont plechtigheid aan herdenkingsmonument bij

© Belga
22/03/2022

Zes jaar na de aanslagen in Brussel vindt vandaag/dinsdag een herdenkingsplechtigheid plaats aan het monument voor terreurslachtoffers in de Wetstraat. Premier Alexander De Croo legt er samen met vertegenwoordigers van slachtofferorganisaties en de CEO's van Brussels Airport en de MIVB kransen neer.

Op 22 maart 2016 werd België opgeschrikt door bloedige aanslagen. Om 7.58 uur bliezen twee zelfmoordterroristen zichzelf op in de vertrekhal van Brussels Airport. Een tiental kilometer van de luchthaven ontplofte om 9.11 uur nog een bom in het Brusselse metrostation Maalbeek. De balans was zwaar: 32 doden en meer dan 340 gewonden.

Net zoals de voorbije jaren wordt die bewuste dag vandaag/dinsdag op 22 maart herdacht. Dit jaar blijven de officiële plechtigheden beperkt tot die aan het herdenkingsmonument. De voorbije jaren vonden er telkens ook ceremonies in de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek plaats. Op die plekken zal ook nu nog op het moment van de ontploffingen een minuut stilte in acht worden genomen.

Minuut stilte

De CEO's van Brussels Airport, Arnaud Feist, en de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB, Brieuc de Meeûs, nemen wel deel aan het bezinningsmoment in de Wetstraat, dat om 10.30 uur van start gaat. Ze leggen er samen met premier De Croo en vertegenwoordigers van de slachtofferorganisaties Life4Brussels en V-Europe kransen neer. Daarna volgt een minuut stilte, waarna het Belgische en het Europese volkslied zullen klinken.

Met de plechtigheid worden overigens niet alleen de slachtoffers van 22 maart 2016 herdacht, maar alle slachtoffers van terreuraanslagen in ons land en alle Belgische terreurslachtoffers van aanslagen in het buitenland.

Ook Molenbeek organiseert een herdenkingsceremonie met burgemeester Catherine Moureaux aan de gedenksteen voor Loubna Lafquiri. De 34-jarige uit Molenbeek kwam om bij de ontploffing in Maalbeek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni