| Brussels minister voor Imago Sven Gatz (Open Vld, rechts) heeft het Bronzen Zinneke overhandigd aan de sterkhouders van de traditie van De Meyboom.

Brussels minister Sven Gatz (Open Vld), bevoegd voor het Imago in Brussel, heeft zaterdag een Bronzen Zinneke overhandigd aan Jan Brusten, voorzitter van de Gezellen van Sint-Laurentius, als sterkhouders van de Brusselse traditie van De Meyboom.

Het planten van de Meyboom is erkend als immaterieel erfgoed door Unesco. De Meyboom kan rekenen op de "Gezellen van Sint-Laurentius" en hun voorzitter Jan Brusten, om alles steeds weer in goede banen te leiden, zowel het verbindende voor alle Brusselse betrokkenen, als het element van de bovenlokale uitstraling, die Brussel schetst als een stad die haar erfgoed koestert maar ook steeds nieuw leven inblaast.

De Bronzen Zinnekes worden toegekend aan Brusselaars die zich opstellen als informele ambassadeurs van onze hoofdstad. Het beeldje is een miniversie van het bekende kunstwerk van Tom Frantzen, dat op ware grootte terug te vinden is in de Kartuizersstraat in het centrum van Brussel.

"Er zijn veel mensen en groepen betrokken bij de Meyboom vieringen: de buumdroegers, de poepedroegers, de gardevils, allerlei folkloregroepen, steltenlopers, connecties met Ommegang-groepen, de Orde van de Faro, etc. Maar het zijn Jan Brusten en zijn 'Gezellen van Sint-Laurentius' die het cement vormen van de Meyboom traditie", aldus minister Sven Gatz.

Recent werden er door minister Gatz nog Bronzen Zinnekes uitgereikt aan Remco Evenepoel, Angèle, Caroline Pauwels, Lous and The Yakuza. ​ Onder meer Eddy Merckx, Didier Mbenga, Vincent Kompany en Toots Thielemans passeerden eerder al de revue. Uit de erfgoed-wereld kregen onder andere Hotel Solvay - Wittamer en Estaminet In 't Spinnekopke een Bronzen Zinneke.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni