Nicole de Moor, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, in de Kamer
© PhotoNews | Nicole de Moor, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, in de Kamer.

De Moor hekelt 'politici die denken te scoren' met verzet tegen opvang asielzoekers

© Belga
16/03/2023

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) betreurt het dat politici de opvang van asielzoekers op een terrein in Kampenhout afserveren nog voor een aanvraag is ingediend. Dat zei ze donderdag in De Ochtend op Radio 1.

Om de asielcrisis te bezweren kwam de federale regering vorige week een pakket maatregelen overeen. Eén van de pistes is de tijdelijke opvang van asielzoekers op een terrein in Kampenhout, waarvoor de Europese Unie wooncontainers voorziet.

Het desbetreffende terrein wordt onderzocht, zei staatssecretaris de Moor donderdag in De Ochtend. Zo moet nog bekeken worden of er watertoevoer en riolering kan worden aangelegd, en of de nodige vergunningen kunnen worden verkregen. Maar daar knelt het schoentje: Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) noemde het terrein gisteren al ongeschikt.

De Moor betreurt "dat er politici zijn die denken te kunnen scoren met het tegenhouden van opvang, die enkel nog maar wordt onderzocht", reageerde ze donderdag op de radio. "Ik vind het inconsequent dat men de ene dag staat te fulmineren tegen de inbeslagnames op mijn kabinet omdat er te weinig opvang is, en men elkaar de andere dag voor de voeten loopt om te protesteren tegen een piste die nog maar wordt onderzocht."

De staatssecretaris wil niet vooruitlopen op de uitkomst van de analyse, maar benadrukte dat ze naar een ander terrein zal zoeken als de piste in Kampenhout niet mogelijk blijkt. Al zijn er "niet oneindig veel terreinen waar je 600 containers op kunt zetten", klonk het.

Nieuw kraakpand Sint-Joost

De toekomstige kantoren van het Nationaal Crisiscentrum in de buurt van Brussel-Noord worden intussen bezet door een zeventigtal asielzoekers. Voor hen is een tijdelijke noodopvang voorzien tot ze een plaats krijgen in het netwerk van Fedasil, maar de betrokkenen eisen de garantie op een definitieve plaats in het opvangnet alvorens ze vertrekken.

De Moor begrijpt naar eigen zeggen niet waarom de asielzoekers niet op het aanbod willen ingaan. "Ik begrijp dat ze heel bezorgd zijn (...) maar ze zullen beter af zijn dan in dat pand." De staatssecretaris bevestigt dat er een ontruimingsprocedure loopt, maar hoopt "dat het niet zo ver moet komen".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie