De Nichewinkel (2): Hockey Player

© Hockey Player

Terwijl Brusselse winkeliers het steeds moeilijker krijgen, blijven sommige speciaalzaken moedig standhouden. Wij gingen op bezoek bij onder meer Brusselse poeliers, partituurhandelaars en plantenzaken. Tussen Kerst en Nieuwjaar kan je elke dag binnengluren in de vitrine van zo'n zelfstandige nichezaak. Op donderdag zijn dat de sticks en shirts van Hockey Player.

Er zijn steeds minder handelaars in sportartikelen in Brussel: sinds 2007 zakte het aantal winkels van 95 naar 79. Toch lijkt dat niet meteen een probleem voor de eigenaars van Hockey Player.

“Had ik al gezegd dat onze winkel 1000m² groot is, de grootste hockeywinkel van Europa?" François De Saedeleer is duidelijk trots op de winkel. De ex-speler van Waterloo Ducks legt ons uit hoe zijn winkel zo gegroeid is.

20181226_Nichewinkel Hockey Player (2)
© Hockey Player via Facebook

“Het is allemaal begonnen met een magazine. Daarin bundelden we vier keer per jaar het belangrijkste hockeynieuws.” Daarvoor hadden de eigenaars van Hockey Player al een reeks gepersonaliseerde truitjes op de markt gebracht, die zeer populair waren bij de Brusselse hockeyclubs.

“Toen hebben we eigenlijk beslist om onze expertise over hockey en het aan de man brengen van uitrusting te bundelen. Sinds 1995 is het alleen maar gegroeid. Recent hebben we zelfs een tweede winkel geopend in het Antwerpse. De clubs daar hebben ons gevraagd om onze expertise ook naar hun regio te brengen.”

Meer nadeel dan voordeel aan de onlinemarkt

Speciaalzaken in Brussel

In minder dan tien jaar tijd kwamen er in het Brussels gewest ongeveer vijfhonderd speciaalzaken bij. Maar is de situatie wel zo rooskleurig als de cijfers doen geloven? Bruzz sprak erover met Gino Van Ossel, professor retailmarketing bij Vlerick.

Je kan je tenue ook bestellen in de webshop en gratis laten leveren binnen België. De winkel levert zelfs buiten onze landsgrenzen, maar eigenlijk zien ze vooral nadelen aan de onlinemarkt. “Het klopt dat we zo wel verkopen in andere landen in West-Europa, bijvoorbeeld in Frankrijk en Spanje. Maar anderzijds is er daardoor veel concurrentie. Zeker sticks kan je heel makkelijk online ergens anders kopen.”

Er gaat ook een belangrijk aspect van hun winkel verloren als je online koopt. “Wij zijn groot geworden dankzij onze expertise in het wereldje. Ik ben zelf drie keer Belgisch kampioen geweest, de grote baas ook vier keer. Dan ken je het Belgische hockey wel. Door online te shoppen verlies je dat één-op-één contact waar we zelf zo trots op zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?