Op het Sint-Joostplein is het verzamelen geblazen om de halve finale tegen Frankrijk te volgen op groot scherm.

Op groot scherm, ergens in een bar of toch maar in kleinere kring de historische halve finale van de Rode Duivels volgen? Wie nog niet beslist heeft, kan voor goede raad terecht bij de BRUZZ-redacteurs. We houden ook rekening met de kans op regen en dus staan er ook enkele overdekte plekken in het lijstje.

Zoals bij elke wedstrijd van de Rode Duivels op het WK, kan je ook dinsdagavond tussen 19.00 en 23.00 uur opnieuw afstemmen op 98.8 voor 'Sporting Flagey'. Centrale gast is ex-voetballer Alain De Nil. Op BRUZZ hoor je waar er speciale acties zijn voor het publiek, of er deze keer wel genoeg bier is in Schaarbeek, wanneer een plein helemaal vol is en waar de Fransen verzamelen.

Omdat je nooit weet met het typisch Belgische weer, kies ik voor de Sint-Gorikshallen.

Anneke Hermans, radiopresentatrice

Eerst frietjes, dan voetbal in de buurt van Sint-Goriks. Als het zou beginnen regenen, kunnen we altijd in de overdekte Hallen terecht. Twee jaar geleden volgde ik daar ook het EK en het is daar altijd gezellig binnen.

Nog een fijne anekdote: tijdens het EK viel het scherm uit en wanneer het weer aansprong had België een doelpunt gemaakt. Als dat dit jaar opnieuw gebeurt, kunnen jullie mij komen reanimeren.

Geen betere plek dan in een van de cafés op en rond het Sint-Gillisvoorplein.

Kris Hendrickx, senior writer

Dat geldt nog meer voor de wedstrijd tegen Frankrijk, want het krioelt in de spruitjesgemeente letterlijk van de Fransozen. Wie gaat kijken in Le Louvre (ambiance!), het Volkshuis (verschillende schermen en meer sportbaratmosfeer) of Le Bateau Ivre (hoek Sint-Gilliskerkstraat en Vanderschrick, gemoedelijker en een lekkere mezze) kan dus meteen ook een Zuiderbuur jennen bij elk Belgisch doelpunt. Voor stadionatmosfeer moet je in Sint-Gillis dan weer in de Tricoterie zijn, vlakbij het Bethlehemplein.

Café Le Visé in Elsene is een gezellige, bruine kroeg

Saïd Al-Haddad, reporter

De wedstrijd tegen Engeland ben ik gaan bekijken in het Sportcentrum Albert Demuyter in Elsene. Maar door de grote opkomst werkten de taps niet naar behoren en moesten we veel te lang wachten op onze pintjes. We zijn dan maar het eerste café binnengestapt dat we zijn tegengekomen. Café Le Visé is een gezellige, typische bruine kroeg, niet al te groot ook. Ideaal om deze halve finale te volgen.

In stressvolle momenten heb je lucht nodig, al zeker in de massa.

Maarten Verdoodt, sportjournalist

Ga daarom dus naar het Spiegelplein in Jette (gratis), het Machtensstadion in Molenbeek (vijf euro, kindvriendelijk), het gemeenteplein in Watermaal-Bosvoorde (ongelofelijke sfeer daar), het Dumonplein in Sint-Pieters-Woluwe of het Crossing-Stadion in Schaarbeek (gezellig, maximaal 3.000 toeschouwers). Ook in Sint-Joost zal het de moeite zijn.

Nog een tip voor als de Duivels onze Zuiderburen verslaan: trek niet meteen naar het Beursplein en doe eens iets anders. Op het Flageyplein bijvoorbeeld is de sfeer beter en echter, en je hebt er bovendien meer kans om een Franse Brusselaar te troosten.

In La Tricoterie breekt er nadien al eens een dansfeest los.

Bram Van Renterghem, nieuwsmanager

Ik kies vandaag voor binnen, waardoor wijzelf en het scherm tegen felle zon of een mogelijke bui beschermd zijn. Daarenboven breekt er in La Tricoterie in Sint-Gillis nadien doorgaans een feestje los. Nadeel is wel de inferieure Franstalige commentaar.

Aan de Bar du Gaspi storen zelfs de trambestuurders zich niet aan de feestvierders

Melina Verbeeck, radiopresentatrice

In Bar du Gaspi in Schaarbeek hangt een groot scherm en alle stoelen zijn uit het café gehaald, waardoor je net in een zaaltje staat. Iedereen kan de wedstrijd dus goed volgen én er staan zowel cocktails, pintjes als wijn op de kaart. Zelfs de trambestuurders stoorden zich niet aan feestvierders op de sporen achteraf.

Spontane verbroedering van de Frans- en Nederlandstaligen aan het Kerkhof van Elsene

Jasper Croonen, webredacteur

Waarschijnlijk kom ik nog te recent van de schoolbanken, en is het WK gewoon een goede uitvlucht om nog eens in de studentenbuurt rond te hangen. Maar de studentikoze energie en de spontane verbroedering van de Frans- en Nederlandstaligen die midden tussen de VUB en de ULB gebeurt, maakt van Le Gaugain de perfecte uitvalsbasis voor de historische pot voetbal. Na de overwinning tegen Brazilië moest de politie de straten rond de begraafplaats afsluiten, het was er het pandemonium. Fingers crossed dus dat we vanavond weer winnen, want het is daar wel fijn vertoeven tussen de Rode Duivels.

Ik kijk op het Spiegelplein, waar ik vroeger altijd een Frans brood ging kopen

Luana Difficile, videoreporter

Als kind ging ik elke zaterdag op het Spiegelplein in Jette met mijn ouders charcuterie en een Frans brood kopen. Ook vanavond eten we de Fransen op!

Beginnen met een muntthee, eindigen met een pintje in Brass'Art

Nadia Naji, redacteur social media

Ik vind het leuk om in groep te kijken, maar liefst niet op de allerdrukste plekken. Brass’Art, in hartje Molenbeek, is dus ideaal. Ik verwacht er een leuke en gezellige sfeer. Beginnen doe ik wellicht met een muntthee, en eindigen met een pintje.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Sport, Sporting Flagey, Rode Duivels, WK, voetbalsupporters

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni