De Wakko Kapper hekelt verschil in steun: 'Steun moet federaal zijn'

Ellen Debackere
© BRUZZ
27/03/2021

| Charlotte Jacob, zaakvoerster van De Wakko Kapper in hartje Brussel

Ze blijft hoopvol, de jonge vrouw die slechts enkele maanden voor het uitbreken van de pandemie De Wakko Kapper in hartje Brussel overnam. Maar van de Brusselse steunmaatregelen verwacht ze al een poosje niets meer. Nu voor de kappers en andere niet-medische contactberoepen een derde lockdown aanbreekt, hoopt ze dat meer mensen hun stem zullen laten horen. “Het is vandaag een nadeel om in Brussel gevestigd te zijn. Triest voor zo’n klein land.”

Het belooft een drukke dag te worden in kapsalon De Wakko Kapper aan het Dinantplein. Het is vrijdagochtend en over enkele uren gaat de derde, verplichte sluiting in. “De hele dag is volzet,” vertelt zaakvoerster Charlotte Jacob (28). “Maar dat was de voorbije vijf weken ook het geval. Dat zijn de dingen waaraan wij ons optrekken.”

De in Brussel geboren Jacob nam in november 2019 – ze werkte er toen al acht jaar – het kapsalon over van haar voorganger. Nooit had ze gedacht dat haar zaak nog geen vijf maanden later voor een eerste maal verplicht de deuren zou moeten sluiten. “Ook deze keer had ik moeite om het te geloven. Maar toen kwam het verdict en vandaag ben ik echt kwaad,” vertelt Jacob.

“Elke keer wijzen ze naar ons. De contactberoepen moeten vandaag voor een derde keer sluiten. Ik had nog gehoopt dat ze ditmaal een echt strenge lockdown zouden afkondigen, zodat we er na drie weken opnieuw tegenaan zouden kunnen gaan. Maar op deze manier geloof ik niet dat we na vier weken onze deuren weer zullen mogen openen.”

‘Toch niet zo veilig’

Bijkomende frustratie voor Jacob zijn de steunmaatregelen die van het Brussels Gewest afhangen. “Op federaal niveau wordt beslist dat alles dicht moet, maar een groot deel van de steun moet wel van de regio komen. Voor ondernemers in Brussel is dat een ramp: die steun is zo goed als niets waard. Wij kregen voor de gevolgen van de eerste lockdown eenmalig 4.000 euro uitgekeerd, terwijl kappers in Vlaanderen daarbovenop wel een bedrag ontvingen voor elke gesloten dag.”

Charlotte Jacob de wakko kapper

In het kader van de tweede lockdown beloofde de Brusselse regering de niet-medische contactberoepen om een premie tussen de 1.500 en 5.000 euro uit te keren. Hoewel volgens het kabinet van staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) de meeste kappers dat bedrag al ontvangen hebben, zag Jacob daar nog geen cent van. “Er zou misschien nog 1.500 euro komen voor die sluiting die meer dan drie maanden duurde: ze vertelden ons dat we misschien in aanmerking komen. Maar in Vlaanderen kunnen kappers wel aanspraak maken op een bedrag ter waarde van tien procent van hun omzet.”

“Ik begrijp eerlijk gezegd niet hoe sommige zelfstandigen in Brussel het hoofd boven water houden. Ook begrijp ik niet waarom we niet op straat komen, waarom we zo braaf zijn en waarom we alles pikken. Als we op federaal niveau de beslissing laten nemen om te sluiten, ben ik van mening dat ook de steun op federaal niveau georganiseerd moet worden. Ze kunnen niet zomaar zeggen ‘het is het probleem van Brussel, wij zijn er vanaf’. Vanuit de federale regering moeten ze beslissen om ons te helpen in plaats van ons aan Brussel over te laten.”

de wakko kapper

| De Wakko Kapper aan het Dinantplein

Volgens Jacob leiden de verschillende steunmaatregelen tot een gebrek aan solidariteit. “Toen ze bij de heropening van de salons kappers zijn gaan interviewen in Vlaanderen, weerklonk vooral dat ze zich ‘toch niet zo veilig’ voelden. Het moet toch echt liggen aan het feit dat die kappers voldoende gecompenseerd worden dat zij er niet om staan te springen om opnieuw de deuren te openen? Doordat Brusselse en Vlaamse kappers niet hetzelfde pakket aan maatregelen genieten, ontstaat er een gebrek aan solidariteit. Niet iedereen vecht om open te blijven en het is vandaag een enorm nadeel om in Brussel gevestigd te zijn. Triest voor zo’n klein land.”

Trouw cliënteel

Toch blijft Jacob hoopvol. Ze heeft naar eigen zeggen geluk met een cliënteel dat steeds trouw blijft wachten en terugkomen. Bovendien leidt ze een gezonde zaak met vijf vaste medewerkers, die al meer dan vijftien jaar bestaat. “Ik zou het zo opnieuw doen, ook met wat ik nu weet. Maar van nul beginnen, zou ik niet doen. Wij hebben een buffer. We verbruiken die op dit moment wel, maar ik leef enorm mee met jonge ondernemers. Ik hoop ook voor hen dat meer mensen zoals ik hun stem zullen laten horen.”

Maar van de Brusselse steunmaatregelen – ook in het kader van de derde lockdown – verwacht de zaakvoerster niet al te veel meer. “Het is beter niets te verwachten en dan misschien toch iets te ontvangen. Maar ik zou er niet voor naar Vlaanderen verhuizen. De diversiteit van Brussel zou ik niet willen missen, ik zit hier goed. Hopelijk is het de laatste lockdown. Het kapsalon blijft een mooi avontuur en ik blijf optimistisch.”

charlotte jacob de wakko kapper

| Charlotte Jacob nam eind 2019 De Wakko Kapper over

Volgens het kabinet van Barbara Trachte wordt momenteel volop overlegd over de steun die gesloten ondernemingen zullen ontvangen bij de derde sluiting. “Het staat vast dat er steun zal komen, en ook dat die snel zal komen,” aldus woordvoerder Nicolas Roelens. “Er wordt nu nog besproken over welk type hulp het zal gaan.”

“We weten dat de Brusselse regio minder steun geeft dan de Vlaamse,” vervolgt de woordvoerder. “Maar het is niet omdat we dat zo willen: wij hebben op budgettair vlak nu eenmaal niet dezelfde mogelijkheden. Als we onze steun in verhouding tot ons budget bekijken, blijkt dat we wel een grote inspanning leveren. Ik snap dat het moeilijk te begrijpen is voor kappers die soms op slechts een kilometer van elkaar gevestigd zijn. Maar hier speelt een andere budgettaire realiteit.”

Welke steun krijgen Vlaamse en Brusselse kappers van de gewesten?

Boven op de federale steunmaatregelen bieden ook de regionale overheden een steunpakket aan. Hoe verschillend is de steun voor Brusselse en Vlaamse kappers?

Vlaanderen:

• Eerste lockdown: eenmalige hinderpremie van 4.000 euro. Vanaf 6 april 2020 bijkomend 160 euro per extra sluitingsdag tot aan de heropening voor de kappers.

• Tweede lockdown: Vlaams Beschermingsmechanisme: vanaf oktober 2020 tien procent van de omzet exclusief btw tijdens dezelfde periode in 2019.

• Derde lockdown: aangepaste versie Vlaams Beschermingsmechanisme: vanaf april 2021 opgetrokken tot 15 procent van de omzet in april 2019.

Brussel:

• Eerste lockdown: forfaitair bedrag van 4.000 euro.

• Tweede lockdown: bedrag tussen 1.500 en 5.000 euro afhankelijk van verlies in zakencijfer in vergelijking met jaar voordien en vaste kosten.

• Derde lockdown: steun wordt besproken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni