© SAU-MSI Brussels (Reporters) | Het gewestelijke centrum voor de opvang en behandeling van kwetsbare druggebruikers komt aan de Havenlaan, in de plaats van de oude gebouwen die op dit beeld in het blauw zijn aangeduid

De Wolf: 'Financiering bouw centrum drugsgebruikers is onwettig'

KVDP
© BRUZZ
13/10/2020

Volgens Brussels parlementslid Vincent De Wolf (MR) wordt de bouw van het gewestelijk centrum voor druggebruikers deels gefinancierd met geld dat bestemd is voor de ondersteuning van de politie. "Dat is onwettig", zegt De Wolf.

Het Brussels Gewest krijgt een dotatie voor de beveiliging van Europese toppen. Vorig jaar ging het om 55 miljoen euro, geld dat via Brussel Preventie en Veiligheid onder meer verdeeld wordt onder de Brusselse politiezones. Maar volgens Brussels parlementslid en burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) gaat een deel van die dotatie, vijf miljoen euro, naar de bouw van het gewestelijk centrum voor druggebruikers dat tegen 2025 klaar moet zijn. Dat zegt De Wolf aan La Dernière Heure.

“De wet is duidelijk: het geld afkomstig van de dotatie voor de beveiliging van de Europese toppen moet naar de politie gaan”, zegt De Wolf aan BRUZZ. “In dit geval heeft men ervan geprofiteerd om een deel van dat geld te gebruiken om een subsidie toe te kennen aan een project dat hen nuttig lijkt. En dat terwijl de politie al ondergefinancierd is.”

"Dit fonds is een federale steun aan Brussel voor de beveiliging van Europese topbijeenkomsten en andere evenementen die te maken hebben met de internationale en nationale rol die onze hoofdstad speelt", vult Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) aan. "Tenzij Brussel zich verder op de kaart wil zetten als internationale drugsspil, begrijp ik de financiering niet. Op federaal niveau moet men de verdeling van het EU-toppenfonds door de Brusselse Regering eens grondig doorlichten."

'Politieke spelletjes'

De vzw Transit, die al langer opvang en begeleiding biedt aan drugsverslaafden, is een van de partnerorganisaties die het gewestelijk centrum zal uitbaten. Transit bevestigt dat het een subsidie van 5 miljoen euro heeft gekregen voor de bouw van dat centrum, maar kan niets zeggen over de herkomst van die subsidie. “Men verzekert ons dat er geen enkel probleem is. Wij vragen alleen een enveloppe voor dat centrum, de rest speelt zich hogerop af”, zegt Transit-woordvoerder Bruno Valkeneers.

Hij betreurt de communicatie van De Wolf en vreest voor de gevolgen. “Wat mensen daaruit afleiden, is dat we geld stelen van de politie om het in drugsverslaafden te investeren. En het is nu al moeilijk genoeg om over gebruikersruimten te praten”, aldus Valkeneers. “Men speelt politieke spelletjes en kwetsbare druggebruikers zullen daarvoor betalen. Het geïntegreerd centrum moet er komen.”

'Drugsgebruik niet faciliteren'

Valkeneers benadrukt daarnaast dat het fout is om het over ‘spuitruimtes’ te hebben. Dat woord heeft niet alleen een negatieve connotatie, het gewestelijk centrum is ook meer dan dat, klinkt het. “Het geïntegreerd centrum voor drugsgebruikers omvat negen projecten, waaronder een risicobeperkende gebruikersruimte”, gaat Valkeneers verder. “Het gaat niet om een plek waar we drugsgebruik faciliteren, maar om een beveiligde plek met een multidisciplinair team. Het is de toegangspoort tot de zorg.”

Vincent De Wolf heeft een interpellatie ingediend die op 20 oktober aan bod komt in het Brussels Parlement. Tot dan geeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) geen commentaar op de beweringen van de MR-politicus. De Wolf zelf benadrukt nog dat hij niet gekant is tegen het principe van gebruikersruimtes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Druggebruik, druggebruikers, gewestelijk centrum voor druggebruikers, transit, Vincent De Wolf

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie