Debathuis in Europese wijk geopend

© StamEuropa
| Detail van het nieuwe debathuis in de Aarlenstraat

In de Europese wijk in Brussel is donderdag StamEuropa, het huis van de democratische dialoog, geopend. Het project wil van het gebouw in de Aarlenstraat een plek maken voor verschillende conversatieformats, ateliers, workshops en conferenties van allerhande organisaties en instellingen.

StamEuropa is de vrucht van een samenwerking tussen de federale Regie der Gebouwen en de Stad Brussel. Er is namelijk nog geen definitieve bestemming voor het gebouw, waar de federale overheid eigenaar van is. "Daarom hebben we besloten samen met het Fonds Europese Wijk en de Stad Brussel op zoek te gaan naar een tijdelijke invulling in afwachting van een mogelijke toekomstige verkoop van het gebouw. Het is een win-winsituatie," vindt Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen.

Het akkoord voor de creatie van StamEuropa werd in 2020 afgesloten. Binnenin kreeg het gebouw een horeca-aanbod en een moderne inrichting die uitnodigt om met elkaar in dialoog te gaan en participatief te werk te gaan. De buitenruimte langs de Jacques de Lalaingstraat werd omgevormd tot een groen stadssalon. "In ons Europa dat vandaag op zoek is naar een nieuwe adem zijn neutrale plaatsen van cruciaal belang. Het moeten plaatsen zijn waar de dialoog op egalitaire basis wordt georganiseerd," vertelt Alain Deneef, voorzitter van StamEuropa.

De kost van de werken, ongeveer 138.000 euro, werd door de Regie der Gebouwen gedragen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?