Defensie opent coronavleugel voor herstellende patiënten in Etterbeek

© Belga - BRUZZ
16/11/2020

Op de Sint-Michielssite van de Europa Ziekenhuizen in Etterbeek zal een medisch team van Defensie een nieuwe noodvleugel voor 20 herstellende coronapatiënten openen. Brusselaars die de afdeling intensieve zorg mogen verlaten, kunnen er vanaf dinsdag ondergebracht worden voor verdere opvolging.

De noodvleugel van de Medische Component van Defensie wordt geopend om de Brusselse ziekenhuizen te ontlasten. Maandag zet de legereenheid de afdeling op om vanaf dinsdag de eerste patiënten te verwelkomen. Er is plaats voor twintig ziekenhuisbedden. Brusselse ziekenhuizen kunnen er patiënten heen sturen die nog wat zorgen nodig hebben voor ze huiswaarts mogen keren.

Snelcursus ziekenhuiskennis

Om de extra corona-afdeling draaiende houden, stuurt Defensie twee geneesheren, zeven verpleegkundigen, één kinesitherapeut, tien ambulanciers en een administratief bediende naar Etterbeek. Een hoofdverpleegkundige van de Europa Ziekenhuizen wordt als coach ingezet. De militairen krijgen maandag nog een snelcursus rond het beheer van patiëntendossiers en ziekenhuiskennis.

De Brusselse ziekenhuizen verwelkomen de ondersteuning van het leger, want de druk op voornamelijk de intensieve zorgen blijft hoog. "Het aantal opgenomen coronapatiënten stagneert en blijft al een week ongeveer hetzelfde op alle Covid-afdelingen. De piek ligt achter ons, maar op intensieve zorgen blijft het druk", zegt Caroline Franckx, woordvoerster van de Europa Ziekenhuizen.

Militair Hospitaal

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) liet eerder al weten dat zo'n 1.800 militairen ingezet kunnen worden om de zorgverleners op kritieke plaatsen bij te staan. Het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek zelf kan geen coronapatiënten opvangen. Als er zware complicaties optreden, beschikt het hospitaal niet over voldoende medische capaciteit.

Daarom verkiest Defensie om het werk elders te verlichten. Zo neemt het militair hospitaal wel extra patiënten met brandwonden op uit andere ziekenhuizen, zodat er meer plaats vrij wordt gemaakt op de Covid-afdelingen. Zoals in Etterbeek kunnen militaire verpleegkundigen en artsen ingezet worden. Zij worden ook in woonzorgcentra geplaatst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , defensie , Europa Ziekenhuizen , noodvleugel corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni