De groep ziet het groots: “We willen graag Europa veroveren met ons idee."

Deliveroo-koeriers willen zelf ‘ethische’ maaltijdleverdienst oprichten

VT
© BRUZZ
31/01/2018

Nu de onderhandelingen tussen directie en vakbonden bij de maaltijdleverdienst Deliveroo mislukt zijn, willen enkele koeriers een eigen platform oprichten. Het idee wordt alvast toegejuicht door de coöperatie voor freelancers Smart en krijgt ook steun van Brussels minister van Economie Didier Gosuin (Défi).

Begin deze week werd duidelijk dat Deliveroo niet van plan is om de koeriers tegemoet te komen in hun eisen. De arbeidsvoorwaarden veranderen vanaf 1 februari, vanaf dan moeten alle koeriers zelfstandige worden. Daardoor worden ze per levering, in plaats van per uur, betaald.

Enkele koeriers willen nu graag een eigen maaltijdleverdienst oprichten. “Het moet gedaan zijn met het slavernijmodel van bedrijven als Deliveroo,” zegt Daniele Manos aan BRUZZ. “We spelen met het idee om een coöperatief platform te lanceren, dat de koeriers een eerlijk loon uitbetaalt. Bovendien willen we graag meer inspraak geven aan de koeriers."

Volgens Daniele is er bij de koeriers veel ontevredenheid over de veranderingen bij Deliveroo, en dus veel potentiële nieuwe medewerkers. “Ik geloof dat veel koeriers de komende weken zullen afhaken, eens ze doorhebben hoe het nieuwe systeem werkt."

Europees

De groep koeriers ziet het groots. “We willen graag Europa veroveren met ons idee,” licht Daniele toe. “We zien namelijk dat het protest tegen Deliveroo ook in andere landen aanzwelt,” zegt hij. De groep heeft contact met koeriers uit Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland.

“We willen zo ook voorkomen dat het Deliveroo-model, waarbij koeriers als zelfstandigen werken, zich verder verspreidt,” aldus Daniele.

Steun van de minister

Het idee zit nu nog in een beginfase, maar er komt al steun voor het idee uit verschillende hoeken. Zo is freelancecoöperatie Smart alvast bereid om het nieuwe platform te ondersteunen. “We hebben inderdaad al contacten gelegd,” bevestigt Frisia Donders van Smart. “Smart heeft de juiste kennis en tools om de koeriers te ondersteunen."

En ook Brussels minister van economie Didier Gosuin is het idee niet ongenegen. "Ik heb de koeriers en de vakbonden al ontmoet en heb hen uitgelegd dat er verschillende mogelijkheden zijn om steun aan te vragen bij het Gewest," zegt hij aan BRUZZ. "In tegenstelling tot Deliveroo, zou dit nieuwe platform een vorm van echte deeleconomie zijn, en dat kunnen we alleen maar toejuichen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie, Deliveroo, koeriers, arbeidsvoorwaarden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni