Onderhandelingen directie en koeriers Deliveroo mislukt

© Saskia Vanderstichele
| Deliveroo-koeriers - archiefbeeld

De onderhandelingen tussen de directie en vakbonden bij maaltijdleverdienst Deliveroo zijn maandagavond mislukt. De directie verandert niet van mening: alle huidige werknemers moeten zelfstandige worden. Dat meldt Steven Steyaert van de socialistische transportbond BTB, die de fietskoeriers steunt.

De vakbonden legden maandag nog een aantal voorstellen op de tafel, maar volgens de bonden heeft de directie die allemaal verworpen. "We kregen een njet over de hele lijn", zegt Steyaert. "Wij willen dat alle koeriers een contract krijgen als werknemer, maar ze moeten dus zelfstandige worden."

Vanaf 1 februari moeten alle fietskoeriers van Deliveroo als zelfstandige werken en niet langer in loondienst via de coöperatieve Smart, zoals tot nu toe het geval was. De koeriers worden vanaf dan ook per levering en niet meer per uur betaald. Een grote groep koeriers is ontevreden over die veranderingen, het sociaal conflict brak eind 2017 uit.

Koeriers voerden verschillende weekends actie en bezetten vorige week ook meerdere dagen de kantoren van Deliveroo.

De socialistische vakbond is zwaar ontgoocheld. "De enige toegeving die de directie deed, is dat alle werknemers een helm en fietslichtjes krijgen." Volgens de bonden zijn de onderhandelingen nu afgelopen. "De werkgever heeft de onderhandelingstafel verlaten", aldus Steyaert.

De vakbonden beraden zich over verdere acties. Woensdag voert het collectief van fietskoeriers alvast actie aan de Naamsepoort in Brussel, om 18 uur. De bonden ondersteunen de actie.

'Koeriers wél tevreden'

Volgens de directie zijn de voorstellen van het collectief van fietskoeriers niet in het belang van alle werknemers van Deliveroo. "Sinds begin dit jaar dienen zich elke week 1.000 mensen aan om voor ons te werken. Wij bieden flexibel en goed betaald werk aan", aldus de directie.

"We hebben een voorstel ingediend dat de koeriers meer zekerheid zou bieden voor hun inkomen en zijn verrast dat het collectief dat verworpen heeft."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?